Starten met landschapsfotografie

Starten met landschapsfotografie

Aäron Nasarany 496
Onze aardbol heeft zijn eigen pracht en praal. Elk omgeving heeft zijn eigen karakteristieke uitstraling waardoor het voor de fotograaf de uitdaging is om dat vast te leggen op zijn eigen manier. Maar hoe ga je te werk? In dit artikel geven we je aantal tips!

Voorbereiding

Tijdens het reizen komen we onbewust de mooiste landschappen tegen. Mocht je nou bijvoorbeeld iets moois zien, schrijf het op in een notitieboek of maak een foto (als het mogelijk is). Vaak zien we het plaatje meteen voor ons. Als fotograaf zijnde heb je snel door wat voor beeld je wilt opleveren.

Ontdekken

Daarom is het handig om terug te gaan naar de betreffende plek. Verdiep je in de geschiedenis en probeer met verschillende composities te spelen. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen om voorgronden toe te passen. Je kunt ook via Google Maps een duidelijk beeld krijgen van de omgeving. Hierdoor bespaar je tijd die je beter kunt gebruiken om de camera van de juiste instellingen te voorzien op basis van je wat en hoe je wilt fotograferen. Bij landschapsfotografie is het de bedoeling om de gehele foto scherp te krijgen. Dit doe je door middel van een large depth of field, oftewel een klein diafragmagetal zoals een f/11 of f/16 zoals de foto hieronder:

Foto is gemaakt door Isabelle Jagt

Accessoires

Als landschapsfotograaf zijn er ook voldoende accessoires om jouw werk gemakkelijker te maken. Denk aan ND-filters zodat je met een lange sluitertijd kunt fotograferen zoals de foto hieronder:

Foto is gemaakt door Stef van Winssen

Of een app die je vertelt hoe de lichtinval is per omgeving of natuurlijk de basis: een statief! Nieuwsgierig geworden naar de app? In dit artikel lees je er alles over!

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron