Starten met fotografie: handige hulpmiddelen

Starten met fotografie: handige hulpmiddelen

Aäron Nasarany 541
Ben je van plan om een camera te kopen en de wereld van fotografie in te duiken? Lees dan gerust verder, want in dit artikel geven we je een aantal tips mee welke hulpmiddelen handig van pas komen!

SD-kaarten

Beginnende fotografen staan te popelen om op pad te gaan met hun nieuwe aankoop. Na een lange dag ploft men neer op de bank met een tevreden gevoel en een volle SD-kaart. Helaas kwam je erachter dat de SD-kaart van 8GB te weinig was. Daarom is het altijd handig om een extra SD-kaart (het liefst klasse 10 in verband met de schrijfsnelheid) te kopen zodat je bijvoorbeeld in de avond net dat ene moment nog kan vastleggen. Het zou namelijk doodzonde zijn als je bijvoorbeeld op een evenement staat met een volle SD-kaart en de eindshow moet nog beginnen.

Zonnekappen

Zonnekappen zijn ideaal om lensflares tegen te houden. Sommige fotografen omarmen de lensflaire in hun foto en sommige niet. Voor diegene die er niet van houden zijn zonnekappen de perfecte oplossing. Bij veel camera’s worden zonnekappen standaard meegeleverd, dus dat is helemaal handig!

Filters

Om de kleuren meer eruit te laten springen kun je gebruik maken van een polarisatiefilter. Met een polarisatiefilter kun je ook reflecties tegengaan. Ideaal als je in de bus zit en buiten een prachtige zonsondergang te zien is. Wil je nou experimenteren met lange sluitertijd om bijvoorbeeld de textuur van reusachtige waterpartijen te veranderen, dan kun je ervoor kiezen om een ND-filter te kopen. Een ND-filter kun je vergelijken met een zonnebril: het houdt licht tegen, waardoor je de sluitertijd kun vertragen en daardoor water een gladde textuur krijgt.

Niet alleen water wordt omgetoverd tot iets prachtigs, maar ook de lucht bij een zonsondergang wordt een waar kleurspektakel.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron