Stappenplan: Portretfotografie

Stappenplan: Portretfotografie

Aäron Nasarany 406
Het is eens tijd voor wat anders. Na aantal maanden of zelfs jaren in de landschapsfotografie, kies je voor de andere pad en richt je je op portretfotografie. Om dat in goede banen te leiden hebben wij voor jou een handig stappenplan gemaakt.

De voorbereiding

Misschien hebben wij dit al eerder vermeld, maar het is nooit verkeerd om het nogmaals te zeggen. Extra geheugenkaartjes en een eventuele back-up camera is altijd meegenomen. Bedenk vooraf wat voor achtergrond je wilt hebben. Kies voor een rustige achtergrond, zodat de achtergrond niet teveel afleidt van het onderwerp. Portretten schieten kan op twee manieren: door gebruik te maken van een studio of door gebruik te maken van natuurlijk licht. In de studio kan je vooraf voldoende experimenteren qua belichting met paraplu’s, softbox en een reflectiescherm met een testpersoon, dit kan bijvoorbeeld een vriend of vriendin zijn of bijvoorbeeld een van je ouders. Belangrijk is om rekening te houden met het moment dat je de foto wil maken. Midden op de dag fotograferen zorgt voor harde schaduwen en dichtgeknepen ogen.

De shoot

Vooraf heb je nagedacht over de compositie en locatie, maar zorg ook dat je altijd een back-up plan hebt. De locatie kan bijvoorbeeld door omstandigheden niet meer bereikbaar zijn, een back-up plan is dan handig om te hebben. Experimenteer met verschillende belichtingen en perspectieven. Bovendien is het altijd aan te raden om in burst mode te schieten, waardoor je voldoende foto’s hebt om uit te kiezen die door kunnen naar de volgende ronde.

De blik

De blik van iemands ogen vertelt een verhaal en kan een portretfoto sterker maken. Om dat te kunnen krijgen is het belangrijk om het model juist niet te laten poseren, maar door iets te laten doen wat hij/zij leuk vindt.

Bovenstaande tips kun je gebruiken om jouw portretfoto’s naar een hoger niveau te tillen. Probeer te experimenten, ontwikkel je stijl en communiceer open en eerlijk met het model. Hiermee bereik je het beste resultaat! 

Stuur jouw mooiste portretfoto in naar onze fotowedstrijd portret

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron