Spotlight: Katrien Deblauwe

Spotlight: gekleurde rookpluim

Fokelien Broekstra 433
Soms komen er opvallende foto’s binnen in onze lezersgallery. Zo ook de gekleurde rookpluim die Katrien Deblauwe op foto wist te zetten. Ze legt ons precies uit hoe ze de foto heeft gemaakt.

Aan de slag

Om aan de slag te kunnen met de gekleurde pluim foto is het noodzakelijk om een donkere ruimte te hebben. Daarnaast heb je een aangestoken wierookstokje nodig die zorgt voor de rookpluim. Om de rookpluim mooi in beeld te krijgen heeft Katrien Deblauwe een studioflitser met softbox gebruikt. Deze plaatste ze langs één van de zijdes van het stokje. “Als je werkt met een reportageflitser is het handig om ook een lamp langs de andere zijde te plaatsen”. Voegt Katrien Deblauwe aan het verhaal toe.

Scherpstelling

Waarschijnlijk vraag jij je af waar je moet scherpstellen als het een donkere ruimte is en het rook dat je op foto wil zetten. “Ik stel scherp op het puntje van het wierookstokje. Dit is het makkelijkste punt en zorgt gegarandeerd voor een scherpe foto.

Nikon D7000, brandpuntafstand: 105, diafragma: f14, sluitertijd: 1/160, ISO-waarde: 100

Nabewerking

In Photoshop heeft Katrien de rookpluim nog nabewerkt. Zo heeft ze de kleurtoonverzadiging aangepast door verschillende lagen te gebruiken. Vervolgens heeft ze op de gewenste plekken met een masker de kleuren terug geschilderd.

Tip van Katrien

“Ik raad je aan om altijd de kamer te luchten als je foto’s aan het maken bent van de rook. Hierdoor voorkom je dat er een soort mistlaag voor je foto ontstaat.” Ook geeft Katrien aan dat je pauzes moet hebben tussen het maken van de verschillende foto’s.

Heb jij ook een opvallende of mooie foto gemaakt? Deel jouw foto dan in onze lezersgallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien