Sportfotografie: Kies een minder populaire sport

Sportfotografie: Kies een minder populaire sport

Senta Bemelman 1299
Als fotograaf kun je uit veel sporten kiezen om te fotograferen. Lees waarom je eigenlijk liever voor een minder populaire sport wil kiezen.

Ben je sportfanaat en fotograaf? Dan heb je vast eerder een carrière als sportfotograaf overwogen. Sportfotografie is erg spannend en interessant. Je moet met veel dingen rekening houden. Het is bijvoorbeeld lastig om rustig met de compositie bezig te zijn wanneer een voetballer snel de bal tussen twee tegenstanders door naar een ploeggenoot schopt.

Voetbal is een populaire sport en wordt wereldwijd goed bekeken. In Nederland staat deze sport ook op de eerste plek in de lidmaatschappenreportage van 2015. Op de tweede plek staat tennis en de derde plek wordt ingenomen door de sportvisserij. Houd er rekening mee dat bij populaire sporten waarschijnlijk veel andere fotografen aanwezig zijn. In het begin merk je  bij kleine evenementen misschien weinig van de ‘concurrenten’ maar wanneer je carrièreplannen hebt in de sportfotografie dan kan het slim zijn om voor een minder populaire sport te kiezen. Op deze manier vergoot je de kans dat jouw foto’s gepubliceerd worden als er online of in tijdschriften aandacht aan dit soort wedstrijden wordt besteed. Neem bijvoorbeeld een sport die niet in de top 15 opgenomen is, zoals basketbal.

Passie

Natuurlijk is het wel belangrijk dat de sport waarin jij je specialiseert als fotograaf wel bij je past. Als je niet van paarden houdt wordt het bijvoorbeeld lastig als je voor de paardensport kiest. Kies een sport die jou aanspreekt of waar je een passie voor voelt. Dit is ook een voordeel als fotograaf omdat je waarschijnlijk met meer plezier foto’s schiet.

Het is daarnaast ook  belangrijk om een algemene kennis te hebben over de sport die je fotografeert. Wanneer je ziet dat een bepaalde spelregel wordt overtreden, weet je precies waar je met je lens op moet focussen in het veld. Hiermee voorkom je dat je een belangrijk actiemoment mist omdat je moet oriënteren wat er gebeurt.

Basistutorial

In de onderstaande videotutorial leer je binnen een kort tijdsbestek meer over de basis van sportfotografie. Meestal wordt bij sportfotografie gebruik gemaakt van een snelle sluitertijd om de actie te bevriezen. Wees echter niet bang om ook de actie in je foto te vangen door middel van bewegingsonscherpte. Lees hier hoe je ermee werkt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta