Sportfotografie: ken de sport

Sportfotografie: ken de sport

Fokelien Broekstra 627
Je kan een professionele fotograaf zijn of niet, zolang jij de sport en het spel niet kent, mis je vast regelmatig de mooie momenten in de sport. Als je een sportkenner bent zie je waarschijnlijk welke kant de wedstrijd uit gaat.

De juiste momenten

In bijvoorbeeld de paardensport is het belangrijk dat het paard zowel voor als achter een hoek van 90 graden bij zijn benen heeft, ook moet het paard zijn hoofd op een bepaalde manier houden. Bij acro is het de bedoeling dat het hele team in je foto staat, er mogen geen handen of voeten buiten het beeld vallen, bij turnen moeten de tenen, benen en handen recht zijn en bij de onderdelen moet het lichaam in de juiste vorm of hoek te zien zijn. Het is dus handig om je in de sport te verdiepen. Vaak kun je het best contact opnemen met een sporter uit je omgeving, hij of zij kan je het beste vertellen waar je op moet letten.

Bekijk materiaal van een ander

Word je gevraagd een sport te fotograferen die je niet kent. Zorg dan dat je materiaal kan bekijken van een ander. Zoek op internet naar sportfoto’s. Je kunt van de beelden van een ander leren: bekijk hoe hij of zij staat, is het een laag of hoog standpunt en hoe wordt de sporter in beeld gebracht? Soms kan het zelfs handig zijn om bewegende beelden te bekijken. Hierdoor leer je het spel nog beter kennen.

Ken de sport

Het is dus belangrijk om te weten hoe de sport precies in elkaar zit en wat er valt te verwachten. Bereid je goed voor, dan weet je zeker dat je de juiste momenten vast kan leggen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je voor tijdens de warming-up.

Deel jouw sportfoto's in de lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien