Sportfotografie: durf te croppen in je foto’s

Sportfotografie: durf te croppen in je foto’s

Fokelien Broekstra 272
Veel mensen hebben er een hekel aan: foto’s croppen. Ze hebben het gevoel dat ze de compositie niet goed bepaald hebben en daarom hebben gefaald bij het fotograferen. Bij sportfotografie is dit anders. Als het moment zich voor doet maak je de foto! Anders ben je al te laat. De compositie kun je later nog bepalen door middel van uitsnijden.

Iedereen doet het

Sportfotografie is een snelle tak van fotograferen. Een mooi moment kan zich maar een paar seconden voordoen, waarna het spel zich weer een andere kant uit beweegt. Het is daarom niet altijd mogelijk om de compositie vooraf helemaal perfect te bepalen. Het achteraf bijwerken is daarom geen ramp. Zelfs de professional doet dit met enige regelmaat.

Hoort erbij

Uitsnijden hoort bij sportfotografie. De mooiste sportfoto’s zijn vaak de foto’s waar de sporter van dichtbij in beeld is gebracht waarbij de kracht, emotie en inspanning van het beeld afspat. Als jij niet een extreme zoomlens hebt, moet je vaak al overgaan op het bijsnijden van je foto. Anders is de sporter net een mier in een groter geheel.

Kwaliteit

Natuurlijk is het belangrijk dat je de beste kwaliteit voor ogen houdt. Als jij je foto flink uitsnijd, verkleind het formaat van je foto ook. Hierdoor kan hij in de toekomst minder groot uitgeprint worden. Test daarom eens tot welke uitsnede jij nog een redelijke print van je foto kan maken.

Deel jouw sportfoto in onze lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien