Sportfotografie: De witbalans voor zaalsporten instellen

Sportfotografie: De witbalans voor zaalsporten instellen

Fokelien Broekstra 506
Als je in een sportzaal gaat fotograferen weet je bijna zeker dat je foto een gele of groene waas krijgt door de verlichting. Door je witbalans aan te passen, kan je jezelf een hoop tijd in de nabewerking besparen.

Witbalans instellen

Op je camera kun je gemakkelijk je witbalans instellen. Je zoekt in de camera-instellingen naar de optie: witbalans. Sommige camera’s hebben een sneltoets om de witbalans aan te passen. Kun je de optie niet vinden dan is het verstandig om je handleiding even te raadplegen. Stel je camera in op TL-licht of gloeilamplicht. Maak een testfoto en kijk of je nu de juiste kleurtemperatuur hebt.

Licht herkennen

Het is handig om te weten wat voor licht er in de ruimte hangt, is het TL-licht of een gloeilamp? Kun je het licht niet herkennen aan de buitenkant, dan is het verstandig om de witbalans aan te passen en eerst een testfoto te maken. Tijdens de warming-up heb je hier voldoende tijd voor.

RAW

In ruimtes met een lastige belichting is het verstandig om in RAW-formaat te fotograferen. Mocht je halverwege je fotoreportage er toch achter komen dat je belichting niet helemaal in de haak zit, dan kun je dit alsnog aanpassen in de nabewerking.

Hoe zorg jij ervoor dat je de juiste witbalans in een foto hebt?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien