Spoedcursus: Foto’s in Lightroom Instagram-klaar maken

Spoedcursus: Foto’s in Lightroom Instagram-klaar maken

Senta Bemelman 1411
Deel je graag werk op Instagram? Dan heb je baat bij deze handige spoedcursus waarmee je jouw foto’s optimaal bewerkt voor op je profiel.

Op Instagram kun je gemakkelijk foto’s met anderen delen. Door middel van hashtags kun jij jouw werk zichtbaar maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van #photography #photooftheday of #love vergroot jij jouw zichtbaarheid op het sociale kanaal.

Bewerken

Instagram biedt zelf ook bewerkingsopties en filters aan. Dit is handig voor de finishing touch, maar om een foto specifieker te bewerken, zijn nabewerkingsprogramma’s, zoals Lightroom, een betere optie. Hiermee kun je bijvoorbeeld in verschillende lagen onderdelen van de foto bewerken.

Gebruik Ligtroom bijvoorbeeld om de belichting aan te passen en om eventueel ook de foto bij te snijden.

Videotutorial

In de onderstaande videotutorial zie je in rap tempo hoe je jouw foto’s Instagram-klaar maakt.

Fotografeer in RAW-formaat daardoor heb je meer opties in de nabewerking. RAW-bestanden hebben een groter formaat dan JPEG foto’s.  Hierdoor kun je bij de nabewerking details in je foto beter bewerken.

Zorg ervoor dat de foto die je kiest niet te over- of onderbelicht is. Dit is erg lastig aan te passen in de nabewerking. Pas de schaduwen en highlights allereerst aan en zorg dat de donkere en lichte delen even scherp in beeld komen. Pas vervolgens de vibrance en clarity aan je foto aan. Dit heeft betrekking op hoe licht de kleuren in je foto naar voren komen. Hiermee geef je jouw foto subtiel een  mooiere belichting. Gebruik de saturatiefunctie met mate omdat dit bepaalde tonen in beeld versterkt, dit kan je foto onnatuurlijk kan maken. Let op de kleuren die je gebruikt. Zorg dat bepaalde tinten zoals rood of oranje niet overheersen.

Maak je foto iets scherper, dit kan vaak ook een groot verschil in resultaat opleveren. Gebruik deze optie, net als bij de saturatiefunctie, met mate.

Onderwerpen

Om wat inspiratie op te doen, geven we een paar veelvoorkomende fotografie-onderwerpen om jouw Instagram-profiel op te leuken.

Foodfotografie

Instagram is een broedplaats voor heerlijke foodfoto’s. De meest smaakvolle gerechten worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd aan het publiek. Bij foodfotografie zijn de belichting en vooral het kleurgebruik erg belangrijk. Ook koffie of cocktails met felle kleuren zijn een mooie manier om je Instagram-profiel op te leuken.

Dieren

Huisdieren zijn ook veelgebruikte modellen voor Instagram-foto’s. Een puppy of kitten doet menig hart smelten. Plaats een mooie foto van jouw huisdier en sier de post met hashtags zoals #cute #adorable #dog of #cat om het bereik te vergroten.

Landschappen

Een mooi landschap bij zonsondergang met een mooie nabewerking levert een krachtig beeld op. Dit soort foto’s slaan goed aan op Instagram.

Plaats regelmatig foto’s van populaire onderwerpen om je zichtbaarheid op Instagram nog meer te vergroten.

Heb jij nog een goede tip om je foto nog mooier te maken? Deel deze onder dit bericht.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van d.meulen4_93006

Diverse filters uit de NIK color collection niet vergeten, daar kan je echt hele vette dingen mee doen....zelf een dikke fan van 'tonal contrast' waarmee je een 'doffe' foto helemaal opkalefatert....het benadrukt je kleuren en hun contrast, met als voordeel dat je zelf bepaald wat/waar/hoeveel...aanrader, en gratis die plugin voor zowel CS als LR.