Spoedcursus: double exposure

Spoedcursus: double exposure

Senta Bemelman 1404
Wil je een creatief portret of een unieke landschapsfoto? Probeer dan de double exposure-techniek. Met deze spoedcursus weet je binnen luttele minuten hoe je dat voor elkaar krijgt.

Double exposure betekent dubbele belichting. In de praktijk betekent dit dat je twee foto's samenvoegt. Dit is ontzettend gaaf omdat je op deze manier een unieke foto tot stand brengt. Je leert anders kijken naar de omgeving die je fotografeert, doordat je bij de nabewerking tot in detail je foto bestudeert. In ieder hoekje zoek je interessante elementen waar je delen van de andere foto in terug laat komen.

Double exposure creëeren

Een manier waarop je een double exposure maakt is met Photoshop.  Hieronder zie je uitgebreid hoe je dit doet. Kies een foto waarop je een mooie vorm ziet. Neem bijvoorbeeld een portret waarbij het model opzij kijkt. Hierdoor krijg je een mooi profiel. Maak de foto zwart-wit en creëer een silhouet door de foto een donkere belichting te geven. Kies een foto die je binnen de vorm van dit silhouet wil gieten. Plak deze als nieuwe laag in je afbeelding. zorg ervoor dat de landschapsfoto bovenaan staat. Vervolgens druk je in het lagenoverzicht met je linker muisknop op het icoontje van de laag met het silhouet. De omlijning ervan wordt nu geselecteerd. Voeg een laagmasker toe en je ziet het dat de ruimte buiten het silhout wit kleurt.Daarnaast kun je ook Photoshop Mix gebruiken. Dit is nauw verwant aan Photoshop, maar beschibaar voor je iPhone, tablet of android telefoon. Met Photoshop Mix kun je elementen uitsnijden en combineren met andere foto's. Vervolgens voeg je de lagen samen. In de video op de website van Adobe zie je uitgebreid hoe je dit doet. Photoshop Mix download je hier.


 

Double exposure-foto's lijken vaak surrealistisch. Lees ook hoe jij een kunstwerk van jouw foto maakt in de sfeer van Salvador Dalí. 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta