Twee compacte Sony-superzooms

Sony Cyber-shot WX500 en HX90: compactcamera's met 30x zoom

Thomas 1854
Sony breng twee nieuwe 'superzooms' op de markt. De Cyber-shot WX500 en HX90 hebben allebei 30x optische zoom, een 18,2-megapixelsensor en vijfassige beeldstabilisatie. De duurdere HX90 heeft een uitklapbare zoeker en een extra bedieningsring, voor meer controle.

Met een zoombereik van 25-750mm worden de nieuwe Sony Cyber-shot-camera's, de HX90 en WX500, ook wel superzoom genoemd. Volgens Sony zijn ze de kleinste in hun soort.

Zowel van buiten als van binnen lijken de camera's tweelingbroertjes te zijn. Het enige dat op het eerste gezicht opvalt, is dat de duurdere HX90 (links) een klein handvat heeft, voor betere houvast. De sensor (18,2 megapixels), beeldprocessor (Sony BIONZ X) en beeldstabilisatie hebben ze gemeen. Ook kunnen beide camera's filmen in full-hd-resolutie.

Sony HX90, HX90V en WX500 - onderlinge verschillen.

De Cyber-shot HX90 is de duurste uitvoering en is uitgerust met een uitklapbare elektronische zoeker. Ook heeft dit model een bedieningsring om mee scherp te stellen en in- en uit te zoomen. Dit moet zorgen voor meer controle over de camera.

Voor twintig euro meer krijg je de HX90V, die, naast de bovenstaande eigenschappen, beschikt over gps.

De goedkopere Sony Cyber-shot WX500 heeft geen zoeker, maar is verder gelijk aan de HX90. Alle camera's hebben een kantelbaar 3-inch lcd met 921.600 beeldpunten. Dit scherm kan 180 graden gekanteld worden voor het maken van selfies.

Draadloze verbindingen

Via wifi en nfc kun je foto's draadloos delen met smartphone of tablet. Ook zijn de camera's compatibel met de Sony PlayMemories app. Deze Android- en iOS-app wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe functionaliteiten om Sony-camera's draadloos aan te sturen.

Prijs en beschikbaarheid

Sony geeft aan dat de camera's vanaf juni 2015 beschikbaar moeten zijn. De HX90 gaat 450 euro kosten, 470 euro krijg je de HX90V met gps. De WX500 krijgt een adviesprijs van 400 euro.

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas