Social media: Creëer een band met je volgers

Social media: Creëer een band met je volgers

Fokelien Broekstra 312
Social media is voor veel fotografen de manier om nieuwe opdrachten binnen te krijgen. Het is belangrijk om daarom op de wensen van je volgers in te springen. Wij geven je daarom een aantal handige tips hoe je dit het beste kan doen.

Reageer

Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om alleen maar berichten te plaatsen. Maar ook reageren is belangrijk. Als voorbeeld: Jij houdt een heel verhaal tegen je vriendin en je krijgt geen enkele respons terug, dan haak je al snel af en zeg je haar ook gedag. Dat is ook zo op social media. Jij stuurt een bericht de wereld in, hou jij je daarna ook bezig met de reacties die je terug krijgt op het online berichten? Zowel op positief als negatieve reacties is het belangrijk om respectvol te reageren.

Zorg voor nieuwe relaties

Op social media ontmoet je veel mensen die je waarschijnlijk op straat nooit had ontmoet. Probeer daarom interactief te zijn, Reageer op privé berichten, zorg bijvoorbeeld dat op facebook jouw reactietijd laag blijft. Een goed gesprek wordt vaak gewaardeerd door de volgers.

Plaats regelmatig een bericht

Op een fotoshootdag maak je misschien wel een paar honderd foto’s. Plaats online alleen je allerbeste foto’s. Van de 100 kunnen soms maar een paar foto’s overblijven die er echt uitspringen voor jou. De selectie foto’s moet je eigenlijk zien als samenvatting van de dag. Probeer het plaatsen van foto’s te verspreiden, zodat je iedere week minimaal één bericht kan plaatsen. Door online actief te blijven zullen meer mensen je gaan volgen en misschien wel gaan vragen voor een shoot.

Doelgroep

Wat voor doelgroep trekken jouw foto’s aan? Fotografeer jij vooral jongeren, ouderen of jonge ouders van kinderen?  Als jij weet welke groep jouw doelgroep is kun jij bedenken op welke toon je het beste met je publiek kunt communiceren. Potentiële klanten zijn bijvoorbeeld benieuwd naar een samenvatting van de dag, jongeren worden aangetrokken door de manier van schrijven en weer een ander is benieuwd naar de EXIF-gegevens.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien