Snelle tips voor een betere compositie

Snelle tips voor een betere compositie

Senta Bemelman 750
Gebruik compositie voor mooie foto’s. Met deze snelle tips krijg je dit binnen no-time onder de knie.

Weet de compositieregels (en breek ze)

Leer eerst de compositieregels. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden of verwerk leidende lijnen in je foto voor een mooie balans. Bij compositie is ordening van elementen belangrijk. Maar wanneer je weet hoe de regels werken, is het ook belangrijk om deze regelmatig te breken! Experimenteer en speel met de ordening. Soms kan het bijvoorbeeld goed werken om het hoofdonderwerp niet richting de zijkant van het frame, maar juist in het midden te plaatsen.

Let op het perspectief

Voor een goede compositie is een goed perspectief belangrijk. Net als in de kunstwereld kan een tekening of schilderij, net als een foto, vaak plat lijken. Met behulp van perspectief kun je diepte creëren. Als je meerdere objecten hebt, werkt het vaak goed om met behulp van leidende lijnen diepte tot stand te brengen. Wanneer deze op een rij staan, kies dan voor een standpunt waarbij je aan het einde van de rij staat en één onderdeel groot in beeld ziet. Zorg vervolgens dat het uiteinde ook in de verte zichtbaar wordt. Je kan dit nog krachtiger maken door weinig scherptediepte te gebruiken, waardoor je een onscherpe achtergrond krijgt. Dit doe je onder andere door een groot diafragma te nemen (klein getal).

 

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta