Snelgids: Prime lenzen

Snelgids: Prime lenzen

Senta Bemelman 596
Met deze handige video snelgids leer je alles wat je wil weten over prime lenzen. Handig als je op zoek bent naar een nieuwe lens en nog twijfels hebt.

Bij lenzen kun je grofweg kiezen uit twee typen: Zoom- en primelenzen. Bij de zoom variant kun je vanaf hetzelfde punt met verschillende brandpuntafstanden fotograferen. Een primelens is anders omdat je slechts één brandpuntafstand hebt. Om je onderwerp dichterbij in beeld te brengen moet je dus de fysieke afstand tot je onderwerp verkleinen.

Voordelen

Vooral voor beginnende fotografen is een primelens een goede overweging. Je leert anders omgaan met compositie en perspectief omdat je niet in en uit kan zoomen. Daarnaast moet je uit je comfortzone stappen en bewegen. Wanneer je met een zoomlens fotografeert, kun je onbewust weinig variëren in perspectief en positie omdat je met de zoom-functie niet hoeft te bewegen om een onderwerp van dichtbij in beeld te brengen. Vind je het lastig om tussen een prime- en zoomlens te kiezen? Lees hier meer over de verschillen!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta