Rondleiding op Photokina 2012

Sneakpreview: Photokina 2012

Anonymous (niet gecontroleerd) 1465
Een kleine 24 uur voordat de deuren officieel openzwaaien, mag digifoto Starter een voorproefje nemen van de Photokina. Samen met een klein legertje internationale fotojournalisten krijgen we een rondleiding langs een paar stands op de Kina. Alleen voor fotojournalisten. Twee uur genieten van wat de Photokina te bieden heeft zonder publiek.

De sfeer is gemoedelijk, maar schijn bedriegt. Voordat de rondleiding start wachten de fotojournalisten ongeduldig op wat komen gaat en klitten met z’n allen samen in de persruimte. Vrolijk en uitgelaten beginnen we eindelijk aan de Photokina 2012. Tien minuten later lijkt het echter een Discovery-episode op de Afrikaanse savanne. Complete chaos. Reden: Sony’s RX-1 compactcamera.

Het is een kleine camera van uitzonderlijk hoog kwaliteit, met dezelfde 'fullframesensor' als in professionele spiegelreflexcamera's. Reden genoeg dus voor de fotografen om massaal het speeltje in hun vizier te nemen. Duwend en wringend banen ze zich een weg naar voren voor de beste shot.

Een schermutseling breekt uit tussen drie volwassen mannen  die net nog samen een apfelstrudel aten. De tourleidster grijpt kordaat in om de orde en hiërarchie tussen de primaten op de savanne te herstellen. Dat was dus de eerste beursstand in een vrijwel kale ruimte, want vergis je niet: aan niets is te zien dat hier morgen de grootste beurs op het gebied van fotografie begint.


Het is duwen voor de beste foto van de Sony RX1

Lege stands

Nadat de persmuskieten zoveel mogelijk nieuwe Sony-producten hebben vereeuwigd, lopen we verder naar de volgende stand. Fujifilm, waarna we naar lenzenfabrikant Carl Zeiss lopen. In totaal bezichtigen we in rap tempo acht reusachtige stands in twee uur, verdeeld over vijf hallen. Lang niet alles wat er te zien op de Photokina, maar we moeten het er voorlopig maar mee doen. We krijgen de stands van acht bepalende merken te zien. Waaronder Fujifilm, Panasonic en Canon.


Tijdens de rondleiding bezochten we ook de Canon-stand

Natuurlijk kan ik hier uitweiden over de drie beeldschone modellen die zijn ingehuurd om mee te lopen en bij elke stand een product te showen, maar veel belangrijker vind ik het feit dat de Photokina nog nagenoeg leeg staat. Alle stands worden opgebouwd, maar zijn 20 uur voor de start nog niet compleet gevuld, aangekleed of voorzien van apperatuur.

Totale leegte heerst tijdens de rondleiding. Het is een vraag die op ieders lippen ligt (zij die niet vechten om foto’s van de modellen tenminste): hoe krijg je dit nog op tijd aangekleed? ‘Maak je niet druk, desnoods werken ze tot diep in de nacht door’, zegt een HP-medewerker over zijn lege stand. ‘Dat komt echt wel goed’. 


Werkzaamheden zijn nog steeds in volle gang 

Vijf hallen in twee uur

Veel nieuwe camera’s hebben we nog niet gezien. Dat komt omdat we maar drie echte camerafabrikanten hebben bezocht. Het rijtje werd aangevuld met Epson (Japanse printerfabrikant), Di Support en CeWe Color (fotoafdrukcentrale). Stands die een extra service aanbieden en ook verdienen om op de Photokina te staan.

Na ruim twee uur zit het erop. Wij, de journalisten, hebben een sneak peek op de Photokina achter de rug. En het belooft (mits af!) een waar spektakel te worden. Van publiektrekkende camera’s tot evenementen en nog veel meer. Alles wat te maken heeft met fotografie is hier te vinden. Hoogwaardig printpapier, objectieven, verrekijkers noem het maar op. Photokina 2012 maakt zijn naam als grootste fotobeurs ter wereld meer dan waar. 


De modellen die de rondleiding begeleidden