Smog in Beijing: een mooie timelapse

Smog in Beijing: een mooie timelapse

Aäron Nasarany 269
In de wereld van fotografie ben je waarschijnlijk de term lichtvervuiling tegengekomen. Lichtvervuiling is een regelrechte boosdoener, vooral als je als fotograaf de Melkweg wilt vastleggen. Naast lichtvervuiling heb je ook luchtvervuiling dat kan leiden tot smog. En: smog kan heel mooi zijn op foto's en in video.

Smog

De oorzaak van smog is de grote hoeveelheid uitlaatgassen dat ervoor zorgt dat er teveel ozon in de troposfeer zit. Smog is schadelijk voor de gezondheid waardoor wereldsteden als Parijs en Beijing maatregelen hebben genomen om smog tegen te gaan. In de Aziatische landen loopt men rond met bijvoorbeeld een mondmasker en in andere steden zoals Parijs wordt het openbaar vervoer gratis, net als leenfietsen en elektrische auto’s. Ongeveer een maand geleden was Parijs flink bedekt met een dikke laag smog. Verschillende maatregelen werden toen getroffen zoals de halvering van het autoverkeer: op de ene dag mogen alleen auto’s de weg op met een even getal op hun nummerbord en op de volgende dag alleen automobilisten met een oneven kentekenplaat.

Beijing

Op de redactie hebben wij een interessante video gezien waar smog binnen 20 minuten Beijing overneemt. De Brit Chas Pope heeft dit gefilmd en er een timelapse van gemaakt, waardoor binnen 12 seconden Beijing bedekt wordt met smog.

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron