Smartphone-fotografie: de HDR-functie van je telefoon

Smartphone-fotografie: de HDR-functie van je telefoon

Fokelien Broekstra 705
Je staat niet altijd stil bij de mogelijkheden van smartphone-fotografie. De camera’s zijn inmiddels zo geoptimaliseerd dat je er meer mee kunt dan je van te voren denkt. Wist jij dat veel smartphonecamera’s ook een HDR-functie hebben?

HDR-fotografie

HDR is uitgeschreven: High Dynamic Range. HDR is handig om donkere of uitgevreten delen op te lichten of juist iets te verduisteren. Terwijl de overige delen gewoon goed belicht blijven. HDR kan bijvoorbeeld uitkomst bieden in donkere ruimtes met een licht raam. Als je de ruimte goed wil belichten, is je raam waarschijnlijk flink overbelicht. Met HDR kun je dit rechttrekken.

Mobiel

De nieuwere smartphones hebben ook een HDR-functie. Hierdoor kun je schaduwen oplichten of uitgevreten delen onderbelichten. Op de Samsung S7 zit de HDR-functie in de bovenbalken. Je kunt de functie uitzetten, op automatisch instellen of standaard aan hebben staan. Bij de iPhone s5 en nieuwer is de automatische functie van de HDR-stand toegevoegd. Bij oudere iPhone’s kun je de HDR-functie vaak alleen aan of uitzetten. 

Pas op!

Niet in alle foto’s komt de HDR-functie goed uit. Check daarom altijd de opname en maak anders nog een foto met de HDR-functie uitgeschakeld. Ga er in ieder geval niet vanuit dat de HDR-functie altijd de juiste weg kiest.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien