Sluiterknop: met beleid indrukken

Sluiterknop: met beleid indrukken

Fokelien Broekstra 723
Er zijn veel verschillende manieren om je foto’s scherp te krijgen. Denk aan het werken met een statief en draadontspanner of het gebruiken van beeldstabilisatie. Maar heb je er ooit over na gedacht dat de bediening van je sluiterknop ook invloed heeft?

Sluiterknop

Als fotografen onder elkaar hebben we allemaal de sluitertijd al vaak genoeg ingedrukt. Het aantal clicks in je camera is waarschijnlijk al flink opgelopen. Maar wist jij dat de manier van indrukken van je sluiter invloed heeft op jou foto’s? Als jij je sluiterknop als een botte boer indrukt: in een keer, vol overgave. Dan heb je vast gemerkt dat er meer beweging in je camera is dan wanneer je dit met beleid doet.

Rustig en beheerst

De beste manier om je sluiter in te drukken is om hem rustig en beheerst te bedienen. Rol bijvoorbeeld je vinger rustig van achter naar voren over je sluiterknop. Of druk het sluiterknopje gewoon rustig in. Je zult door de rustige bediening merken dat je foto’s scherper worden. Je kunt namelijk gemakkelijker je camera stabiel houden. 

Houding

Ook je houding en cameragreep is niet onbelangrijk. Als jij je armen breeduit hebt, merk je dat je minder stabiliteit in je camera hebt. Zorg er daarom voor dat je armen compact langs je lichaam gepositioneerd zijn. Plaats je benen op heuphoogte van elkaar en zet een van je voeten een klein stapje naar achter. Dit is de meest stabiele en stevige houding.

Welke tips heb jij om een scherpe foto te maken?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien