Slimme software: Pixlr-o-matic (gratis)

Slimme software: Pixlr-o-matic (gratis)

jesse kraal 1867
In DIGIFOTO Starter 1.2011 maakten we je lekker met apps voor de iPad. Nu werken een aantal daarvan ook op de iPhone, maar wat nu als je beide apparaten niet hebt? Een van de leukste, Pixlr-o-matic kun je ook downloaden voor je pc of Mac. Ook een online-versie en een app voor Android behoren tot de mogelijkheden. En het is nog helemaal gratis ook!

Veel simpeler dan Pixlr-o-matic kan een bewerkigsprogramma haast niet zijn. Eerst krijg je de vraag of je een foto met de webcam wilt maken, of dat je liever een foto op je harde schijf gebruikt. Heb je de foto gemaakt of gekozen, dan volgt een simpele bewerking in drie stappen. Naast een versie die je kunt downloaden, is Pixlr-o-matic er ook als plugin voor de Google Chrome-webbrowers of als app voor Android of iOS.

Stap 1

In de eerste stap kies je het effectfilter. Deze hebben allemaal mensennamen zoals Bob of Agatha. De naam zegt dus niets over het effect. Gelukkig zie je direct wat er met je foto gebeurt, dus heel storend is het niet. Je hebt de keuze uit tientalle verschillende effectfilters.


Stap 1: kies het filtereffect

Stap 2

Tijd voor stap twee (het wijzertje onderaan geeft netjes aan bij welke stap je bent). Je kunt nu een extra effect aan je foto toevoegen, zoals vlekken die lijken op lichtlekken of een ontwikkelfoutje uit de ouderwetse doka. Wederom heb je weer de keuze uit veel verschillende opties. Het is alleen jammer dat je deze effecten niet kunt combineren (al kun je de foto natuurlijk wel eerst opslaan en dan nog eens door het programma halen).


Stap 2: kies een extra effect

Stap 3

De laatste en derde stap bestaat uit het kiezen van een frame, ofwel de rand om je foto. Wil je een strakke witte of zwarte rand, houd je meer van polaroids of wil je je foto eruit laten zien als een honderd jaar oud glasnegatief? Alles kan!


Stap 3: kies een frame

Je kunt op deze manier je foto's snel een andere look geven, de mogelijkheden zijn zeer divers. Groot pluspunt is dat je de foto's ook in de originele resolutie kan opslaan, een foto van 10-megapixel vormde geen probleem voor het gratis programma.

voor en na
Het verschil tussen de onbewerkte foto en de versie na het bewerken is groot en kan heel divers zijn

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse