'Selfie' verkozen tot Britse woord van het jaar

Ymke Frijters 3250
Het woord 'selfie' is in Groot-Brittannië verkozen tot woord van het jaar. Dat heeft The Oxford Dictionary bepaald, zogezegd de Van Dale van de Engelse taal. Selfie betekent letterlijk 'een foto maken van jezelf', iets dat op sociale media de afgelopen tijd razend populair is.

Vorige maand werd het woord opgenomen in de online woordenlijst van de Van Dale. Het Nederlandse woord van het jaar werd het niet, 'participatiemaatschappij' ging er met die titel vandoor. 'Selfie' komt waarschijnlijk uit Australië, waar mensen vaak '-ie' achter woorden zetten: barbie voor barbecue, bijvoorbeeld.


Een selfie in de spiegel. Foto: Graham McCallister, Flickr Creative Commons

Het is niet gek dat het woord veel gebruikt wordt: veel mensen hebben tegenwoordig een smartphone met een camera aan de voorkant. Hiermee kun je gemakkelijk een selfie maken en de foto delen met je vrienden. Volgens de NOS nam het gebruik van het woord in een jaar tijd met 17.000 procent toe! Eén op de drie foto's op Instagram van jongeren tussen de 18 en 24 is een zelfportret.

Hoewel het woord nog maar kort in onze taal is opgenomen, maken mensen al decennialang selfies. Hieronder zie je een zelfportret van de beroemde fotografe Vivian Maier.


Foto: Vivian Maier (foto gemaakt in 1955)

Onlangs liet een Zuid-Afrikaanse krant voor een reclamecampagne beroemde foto's omtoveren tot selfies. Zo lijkt het op de foto hieronder net alsof Prins William zijn huwelijksfoto zelf maakte.


Foto: Cape Times

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van