Scherptediepte onder controle krijgen

Scherptediepte onder controle krijgen

Senta Bemelman 867
Met scherptediepte bepaal je welk onderdeel scherp is op de foto. Met deze videotutorial leer je hoe je controle krijgt over de scherptediepte.

Er zijn drie manieren om scherptediepte te bepalen:

In de onderstaande video legt fotograaf Jeff Rojas uit waar je allemaal op moet letten bij scherptediepte.

Diafragma

Met het diafragma bepaal je  wat scherp is door de grootte van het diafragmagetal. Een kleiner nummer betekent dat de voorgrond scherp wordt en de achtergrond wazig. Kies je een hoog getal, zoals f/11, dan worden de voor- en achtergrond beiden scherp in beeld gebracht.

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand laat zien wat de kijkhoek van de foto zal zijn. De kijkhoek geeft aan hoe wijd het gebied is dat zichtbaar zal zijn op de uiteindelijke foto. Dit heeft te maken met de afstand van jouw onderwerp en in hoeverre jouw lens inzoomt. De brandpuntafstand wordt in millimeters aangeduid en dat staat voor de afstand tussen het punt waar lichtstralen elkaar treffen en via de lens samenkomen op de sensor. Lees hier meer over de brandpuntafstand.

Afstand

Ook de fysieke afstand tot het onderwerp bepaalt hoe scherp dit in beeld komt. Heb jij een brandpuntafstand die niet overeenkomt met de afstand tot het onderwerp, dan krijg je een onscherpe foto.

Scherptediepte onder de knie krijgen is in het begin lastig, maar oefening baart kunst!
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta