Scherpe foto’s door handmatig scherp te stellen

Scherpe foto’s door handmatig scherp te stellen

Fokelien Broekstra 886
De autofocus kan super makkelijk zijn. Je geeft een stukje scherpstelling uit handen en binnen een seconden heeft jou camera het juiste scherpstelpunt gevonden. Maar wat als je handmatig scherp wil stellen. Dit kan best lastig zijn, wij geven je daarom een aantal tips.

Licht

Iedere foto is afhankelijk van licht. Dus ook als je handmatig scherp wil stellen. Als je buiten fotografeert merk je dat je makkelijker scherp kan stellen dan wanneer je in een donkere ruimte bezig bent. In de studio kun je voor de scherpstelling even het grote licht aanzetten. Je zult merken dat het scherpstellen dan een stuk makkelijker wordt.

Scherpstelpunt

Het is handig om een scherpstelpunt te kiezen waar veel contrast inzit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reflecterend licht in de ogen. Of een kleurovergang tussen twee onderwerpen.

Scherpstelring

Zorg ervoor je de scherpstelring van het ene uiterste naar het andere uiterste draait. Hierdoor zal het jouw opvallen waar het scherptepunt ligt. Hierdoor kun je makkelijker het punt uitzoeken waar jij de scherpte wil hebben en verder focussen om de foto echt scherp te krijgen.

Stel jij weleens handmatig scherp?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van marjogrip_92218

Ik kan alleen handmatig scherpstellen.af iswaarschijnlijk kapot of vies.scheeld wel in het verbruik van de accu.