ScanCorner: VHS naar DVD

ScanCorner: VHS naar DVD

MarkMoed 716
In 1976 werd het VHS-systeem door JVC geïntroduceerd. Voor het eerst was de consument in staat om programma's en films van de televisie op te nemen. Ongeveer in dezelfde periode kwam het filmen op videoband in zwang; eerst met een losse camera en recorder maar als snel werden alles-in-een camcorders gebruikt. De camcorders werden steeds kleiner, onder meer door het verkleinen van de videocassette. Na de opnamen werden de beelden van de kleine tapes meestal naar een grote VHS-band overgezet om de opnames in de videorecorder af te kunnen spelen.

Advertorial

Op dit moment bestaan er nog wel camcorders maar ze werken digitaal en de opnames worden meestal op het interne geheugen of een geheugenkaartje opgeslagen. De meeste mensen filmen met de smartphone maar de filmende fotocamera's zijn ook sterk in opkomst. De VHS-banden van weleer liggen echter nog steeds in de kast bij veel mensen. Omdat men in veel gevallen geen VHS-recorder meer heeft kan zo'n band niet meer afgespeeld worden en dat is uiteraard jammer.

Instabiel

Videobanden hebben niet het eeuwige leven, na een jaar of tien wordt de kwaliteit al minder omdat de magnetische deeltjes in de band instabiel worden door magnetische aardstraling. Dit leidt tot verlies van kleur en het ontstaan van storingen. Professionele beeldbedrijven, zoals omroepen, zetten hun oude videomateriaal daarom over naar dragers die veel minder gevoelig zijn voor kwaliteitsverlies. Voor de consument is de DVD de beste en meest veelzijdige beelddrager.

Scancorner

Scancorner is een professioneel bedrijf dat videomateriaal, dia's en foto's scant en overzet naar DVD. Het digitaliseren van het materiaal gebeurt niet automatisch maar handmatig. Door gebruik te maken van Time Base Correction techniek worden eventuele storingen in het beeld gereduceerd en vervaagde kleuren hersteld. Door gebruik van Pinnacle Studio Software worden bewegingen en trillingen in het beeld geminimaliseerd.

Handig

Om beelden gemakkelijk terug te vinden en te selecteren, worden er hoofdstukken op de DVD gemaakt, ze zijn te vinden in het hoofdmenu. Op verzoek wordt een speciale indeling gemaakt waarbij de consument aan kan geven waar het nieuwe hoofdstuk moet beginnen. Scancorner kan de hoofdstukken de door de klant gewenste titels geven. Klik hier voor nog meer mogelijkheden.

Veelzijdig

Uiteraard kunnen naast VHS ook andere formaten videocassettes, zoals die in camcorders gebruikt werden, overgezet worden. Als je liever een bestand wilt dat je op de computer af kunt spelen, kan dat geleverd worden via een download link. Meer informatie is te vinden op de site van Scancorner.

afbeelding van MarkMoed
Door: Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark