Review: Samyang AF 50mm f1.4 FE

Samyang AF 50mm f1.4 FE: Mooie portretlens mét autofocus

Jasper van Bladel 736
De Zuid-Koreaanse lensfabrikant Samyang heeft een naam opgebouwd als het gaat om betaalbare maar toch goede lenzen. Met één kanttekening: ze hebben geen autofocus. Met de Samyang AF 50mm f1.4 FE is dat anders. Deze lens, bedoeld voor gebruik op camera’s met een Sony E-Mount, heeft wél autofocus. We gaan eens kijken hoe dat bevalt.

Vroeger had je natuurlijk geen autofocus en was het volstrekt normaal om zelf de juiste focus te bepalen. Autofocus volgde in de jaren zestig, waardoor veel mensen sindsdien op hun camera en lens vertrouwen als het op focussen gaat. Zelf focussen wordt door veel mensen als ouderwets of onhandig gezien. Want waarom zou je het niet aan de lens overlaten?

Samyang is een van de weinige lensfabrikanten die nog een groot assortiment lenzen heeft zonder autofocus. Deze lenzen zijn stuk voor stuk goed van ontwerp en leveren ook erg scherpe foto's. Doordat veel mensen zo gewend zijn geraakt aan autofocus zijn er mensen die deze mooie lenzen om die reden links laten liggen. Dat is zonde, want met de hand focussen is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet als je onderwerp gewoon stilstaat.

Met de Samyang AF 50mm f1.4 FE brengt de Zuid-Koreaanse fabrikant nu ook een lens mét autofocus op de markt. Deze aankondiging, samen met die van de AF 14mm F2.8 FE, was daarom groot nieuws.

Solide

Een lens met een brandpuntsafstand van 50mm is een ideale portretlens, zeker als er ook nog eens een fijne lichtsterkte bij komt kijken. Deze Samyang heeft allebei, dus dat belooft veel goeds. De lens is fijn qua maatvoering, niet te groot én ook niet te klein. Tegenover de recent uitgekomen 50mm f/1.4 van Sony zelf is hij zelfs klein om te zien. De lens is gemaakt van metaal, zodat hij een zeer solide indruk maakt. De zonnekap is overigens wel van plastic.

Achtergrond

Met een lichtsterke 50mm kun je schitterende portretten maken, doordat je door de brandpuntsafstand én het gebruik van een groot diafragma (= klein diafragmagetal) je onderwerp mooi van de achtergrond kunt scheiden. Dat is juist bij een portret een heel erg mooi effect, vandaar dat veel fotografen daar naar op zoek zijn. Deze lens is daar prima geschikt voor.

Verder is ook het karakter van het bokeh belangrijk bij de beoordeling van een lichtsterke lens. Een lichtsterke lens zul je vaak gebruiken om je onderwerpen mooi in focus te houden, waarbij je de achtergrond vaak laat oplossen in onscherpte. Die onscherpte beslaat vaak een groot gedeelte van je foto, daarom is het wel zo fijn als die onscherpte ook een beetje fraai is om naar te kijken. In het geval van deze Samyang met autofocus is dat prima in orde. Het bokeh is zacht en vloeiend.

De autofocus, voor deze lens natuurlijk een belangrijk onderdeel, werkt accuraat en snel. De lens focust precies waar je de focus wilt hebben liggen, al maakt hij daarbij wel wat geluid. De minimale scherpstelafstand ligt op 45 centimeter. Dat is een prima bruikbare afstand, zeker bij portretten.

Conclusie

Met deze 50mm f/1.4 levert Samyang een mooie 50mm lens af, die je goed kunt gebruiken voor een portret met mooie scherpte én fraaie onscherpte. De bouwkwaliteit is goed en het formaat is mooi in verhouding met de camera’s waarvoor de lens bedoeld is. Deze lens is een mooie keuze als je een camera met Sony E-Mount hebt en op zoek bent naar een goede portretlens mét autofocus.

+ Autofocus

+ Snel en scherp

Adviesprijs: € 629,-

Info: Samyangbenelux.com