Samsung NX500 Krachtige systeemcamera

Samsung NX500 Krachtige systeemcamera

Senta Bemelman 988
Samsung bracht in 2014 de NX1 op de markt. Een professionele systeemcamera die is beloond met vele prijzen, waaronder de DIGIFOTO Pro Platina Award. De NX500 is zijn kleine broertje, voorzien van veel technieken en functies van dit topmodel, maar dan compacter en goedkoper. Zo krijg je dezelfde 28-megapixelsensor, geavanceerde autofocus en een 4K-filmfunctie. En dat voor de helft van de prijs van de NX1.

De compacte en lichte NX500 is afgewerkt met kunstleer en voorzien van een subtiele handgreep. Dankzij het gebruikte materiaal en een verdikking aan de achterkant, waar je duim op rust, ligt de camera ondanks het kleine formaat toch lekker in de hand. Pak je de camera beet, dan heb je twee draaiwieltjes binnen handbereik voor het instellen van sluitertijd en diafragma. Deze zijn wat klein uitgevoerd, maar laten zich wel prettig bedienen. De NX500 heeft geen ingebouwde flitser, Samsung lost dat op door een klein extern flitsertje mee te leveren. De camera heeft geen elektronische zoeker, je bent aangewezen op het 3-inchscherm. Gelukkig is het display kantelbaar, zodat je vanuit creatieve standpunten kunt fotograferen. Met 1,04 miljoen beeldpunten is het display erg scherp. Bovendien is het een aanraakscherm, rechtsonder vind je een digitale 'Fn'-knop. Druk deze in en er verschijnt een overzicht van de belangrijkste instellingen in beeld. Je kunt deze vervolgens eenvoudig wijzigen met aanrakingen op het scherm. De bediening op het touchscreen werkt soepel en logisch.

Net als bij een smartphone of tablet kun je vegen om naar de volgende foto te gaan, in- en uitzoomen door dubbel te 'tappen' of een knijpbeweging te maken. Bovendien is de Samsung NX500 een erg 'slimme' camera. Het toestel is voorzien van wifi en nfc, zodat je eenvoudig een verbinding kunt maken met een smartphone of tablet. Met de Samsung Camera Manger-app, die beschikbaar is voor Android en iOS, kun je de NX500 op afstand instellen en bedienen of foto's overzetten naar je mobiele apparaat. Daarnaast is de camera uitgerust met bluetooth. Hiermee kun je een smartphone koppelen aan het toestel en zo de gps-gegevens van je telefoon in je foto's verwerken. Dat is ook mogelijk met wifi, maar de bluetooth-verbinding gebruikt minder energie dus je accu's houden het langer vol.


Testfoto

Beeldkwaliteit

In de Samsung NX500 zit een 28-megapixelsensor met iso-bereik van 100 tot 25.600. Het is exact dezelfde beeldsensor die ook gebruikt wordt in de professionele NX1. De beeldkwaliteit is uitstekend: pas bij iso 6400 verlies je wat details als gevolg van ruis, maar ook in deze stand zijn de foto's nog goed bruikbaar voor kleinere afdrukken of weergave op internet. De lichte en donkere delen van de foto's bevatten veel detail. Als je in raw fotografeert kun je onderbelichte foto's helderder maken zonder dat dit storende gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit. Wat beeldkwaliteit betreft behoort de Samsung NX500 tot de allerbeste camera's in dit prijssegment. Dankzij de grote aps-c-sensor kun je ook bij weinig licht foto's van hoge kwaliteit maken.Samsung levert de NX500 inclusief een compacte kitlens, de 16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom met OIS-beeldstabilisatie. Het lensje is erg compact en heeft een veelzijdig bereik. De prestaties zijn van een behoorlijk niveau. Je kunt de camera uitbreiden met diverse andere lenzen. Er zijn compacte lenzen met vast brandpunt, zoals de 45mm f/1.8 of 30mm f/2, maar ook diverse zooms met een groot bereik, zoals de 18-200mmsuperzoom.

Supersnel

De Samsung NX500 beschikt niet alleen over dezelfde beeldkwaliteit als de NX1, ook het zeer geavanceerde hybride autofocussysteem vindt zijn weg naar de goedkopere camera. Het systeem bestaat uit een combinatie van 205 fasedetectie- en 209 contrast-autofocuspunten, geïntegreerd op de sensor. De focuspunten beslaan vrijwel het hele beeldoppervlak, dat is een groot voordeel in vergelijking met spiegelreflexcamera's waarbij de focuspunten in het midden zijn gecentreerd. Het volgen van onderwerpen met het autofocussysteem werkt zeer goed, voor een camera in deze prijsklasse zijn de prestaties uitstekend. Ook de fotografeersnelheid is indrukwekkend, de NX500 schiet met negen beelden per seconde, met behoud van autofocus voor iedere afzonderlijke foto. Fotografeer je in raw-formaat, dan kun je zes foto's maken op volle snelheid. Daarna zakt de snelheid in. Kies je voor jpg-formaat, dan kun je heel veel foto's achter elkaar maken op de hoogste snelheid, zonder dat de camera stopt met fotograferen. In de praktijk lukte het ons om wel vijftig tot honderd foto's te maken op volle snelheid. Dat maakt de NX500 een ideale camera voor het vastleggen van snelle acties, sporten of bewegende kinderen.

Digifoto Starter 2. 2015

Deze review komt uit digifoto Starter 2.2015 en is geschreven door Julian Huijbregts.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta