Samsung NX500

Samsung NX500: 28 megapixels en 4K-filmfunctie

Julian 3306
Samsung verraste ons met de aankondiging van de NX500. De compacte systeemcamera heeft een grote 28-megapixelsensor en kan filmen in 4K-resolutie. Dat zijn zeer indrukwekkende specificaties voor een toestel dat inclusief lens voor 749 euro over de toonbank gaat. Vanaf nu ligt de Samsung NX500 in de winkels.

De Samsung NX500 heeft een compacte behuizing. Het ontwerp is modern en minimalistisch, met strakke lijnen en subtiele rondingen. Achterop de camera zit een kantelbaar 3-inch-touchscreen, dat naar boven en naar beneden kan klappen. Handig voor het maken van foto's uit hoge of lage perspectieven en tijdens het filmen. De nieuwste draadloze technieken zijn ingebouwd in de behuizing, zodat je de camera ook met een smartphone of tablet kunt bedienen en gemaakte beelden direct kunt doorsturen.

Het toestel wordt geleverd met een compacte 16-50mm lens en is daardoor gemakkelijk mee te nemen in een kleine tas. Samsung heeft bovendien al een aardig aanbod met verschillende lenzen voor het NX-systeem. Van groothoek tot telezoom en macrolens. Mocht je meer willen dan de meegeleverde kitlens, dan is er behoorlijk wat te kiezen.

Samsung NX500 top

Sensor uit het topmodel

Samsung heeft de NX500 uitgerust met een grote 28-megapixelsensor. Dezelfde sensor zit ook in de NX1, het (veel) duurdere topmodel van Samsung. We verwachten dan ook dat de NX500 uitstekende foto's produceert, zelfs in donkere situaties. Je kunt negen foto's per seconde maken, met behoud van autofocus. Dus ook bewegende voorwerpen fotograferen is geen probleem. Een nieuwe functie die hierbij kan helpen is Samsung Auto Shot (SAS): de camera kan bewegingen bijhouden en bepaalt vervolgens zelf het perfecte moment om de foto te maken.

Filmen in 4K en ultra-hd

Er zijn nog maar klein een aantal fotocamera's op de markt die in 4K-resolutie (ultra-hd) kunnen filmen. De Samsung NX500 is op moment van schrijven verreweg het goedkoopste toestel met deze mogelijkheid. 4K-video bevat ruim vier keer zoveel pixels full-hd-beelden en geeft daardoor mooier en scherper beeld. Tv's en monitoren met 4K-ondersteuning zijn nog enigszins schaars, maar deze markt is flink aan het groeien en zal op termijn de nieuwe standaard worden. Met de 4K-filmfunctie ben je met de NX500 voorbereid op de toekomst. Bovendien zien 4K-video's er ook prachtig uit op full-hd-schermen. Filmen in ultra-hd is mogelijk met 24 of 30 beelden per seconde. Kies je voor full-hd, dan zijn hogere snelheden tot 60 bps mogelijk.

Wil je een 'timelapse'-video maken, bijvoorbeeld van de zonsopgang? De NX500 kan met interval foto's maken gedurende een lange periode. Vervolgens worden de foto's in de camera gecombineerd tot een video. Je hoeft hier zelf dus niets voor te doen.

Samsung NX500 scherm

Eerste indruk

Al met al maakt de Samsung NX500 een goede eerste indruk. De camera heeft een grote sensor met zeer hoge resolutie om mooie foto's mee te maken en de 4K-filmfuntie zorgt dat de camera voorbereid is op de toekomst. Het feit dat dit toestel grotendeels dezelfde techniek gebruikt als het veel duurdere topmodel, de NX1, is veelbelovend. We zijn alvast erg benieuwd naar de prestaties van de NX500 in de praktijk.

Kenmerken Samsung NX500

  • 28 megapixels
  • Verwisselbare lenzen
  • 4K-filmfunctie
  • Kantelbaar 3-inch-touchscreen
  • Wifi, nfc en bluetooth
  • Verkrijgbaar in zwart, wit en bruin
  • Prijs: €749,- (incl. 16-50mm)

Info: www.samsung.nl