Ricoh Theta S - Unieke sferische camera

Ricoh Theta S - Unieke sferische camera

MarkMoed 1646
Als je het effect van een groothoeklens niet voldoende vindt, kun je een fisheye-lens met een beeldhoek van wel 180 graden gebruiken. Met de Ricoh Theta S ga je nog een flinke stap verder, omdat hij fotografeert en filmt met een beeldhoek van 360 graden.

De Ricoh Theta S is een opvallende camera die je eerder op Kickstarter zou verwachten. Het is echter geen prototype van een 'startup', maar alweer de derde versie van de Theta-serie. De Theta S heeft een fisheye-lens aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Elke lens heeft een beeldsensor met 12 miljoen pixels. Meteen na de opname worden de beelden samengevoegd tot een sferische 14 megapixelfoto met een beeldhoek van 360 graden.

Verbeteringen

Ten opzichte van het vorige model zijn er veel verbeteringen. De resolutie is verdubbeld, de lenzen hebben nu een lichtsterkte van f/2.0 en er is een verbeterde ruisonderdrukking. Het opslaggeheugen is vergroot tot 8 GB, zodat je nu meer opnames kunt maken. De filmkwaliteit is verhoogd tot 1920x1080 pixels, met een maximale opnametijd van 25 minuten.

Theta S app

De Theta S heeft geen beeldscherm, omdat alles rondom de camera wordt vastgelegd. Als je toch het beeld wilt checken, dan kan dat via je smartphone of tablet. Je download de Theta S-app, waarna je de camera via wifi aansluit. De camera heeft weinig knoppen: een ontspanknop en drie knopjes voor aan/uit, wifi en foto/video. Via de app kun je de sluitertijd, lichtgevoeligheid en witbalans instellen.

Het is ook mogelijk om de gps-informatie van je smartphone op te slaan, zodat je later weet waar de opname is gemaakt. Je ziet een live-beeld waar je doorheen kunt scrollen en je kunt afdrukken vanuit de app.

Glazen bol

Na de opname wordt de foto meteen naar de smartphone verzonden. Als de opname in het telefoonscherm verschijnt, kun je naar links of rechts en naar boven en beneden scrollen en inzoomen, alsof je de wereld bekijkt vanuit een glazen bol. Vanuit de app kun je jouw opnamen op Facebook en Twitter plaatsen.

Als je daar op de foto klikt, kom je op theta360.com terecht met alle opties, zoals scrollen en inzoomen. Je kunt daar ook het werk van andere Theta-fotografen bekijken. Je kunt je sferische video's ook op het 360 graden-videokanaal van YouTube plaatsen. Zo'n 360 gradenfilmpje heeft een nog mooier effect. Je scrolt en zoomt door een filmscène waardoor je het gevoel hebt dat je live aanwezig bent.

In de praktijk

Het maken van foto- en filmopnamen is een fluitje van een cent, in de automatische stand zijn de opnamen al heel goed. Zorg er wel voor dat je de lenzen schoonhoudt, vingerafdrukken geven al snel overstraling. Je kunt de camera uit de hand gebruiken, maar dan kom je wel zelf in beeld. Wil je dat (een keertje) niet, plaats de Theta dan op een tafel of statief en gebruik de smartphone om af te drukken.

Er is ook een modus waarbij de camera automatisch opnamen maakt, met een zelf in te stellen interval van acht seconden tot zestig minuten. Het is niet nodig om de camera waterpas te houden, want de horizon wordt automatisch rechtgezet.

Conclusie

De Ricoh Theta S is een geweldig leuke camera met een hoog gadget-gehalte. Het maken van sferische opnamen was nog nooit zo gemakkelijk. De beeldkwaliteit is niet vergelijkbaar met moderne camera's, maar ruimschoots voldoende voor gebruik op internet. De Theta S is veelzijdig en je kunt er geweldige fun-opnames mee maken, maar er zijn ook voldoende serieuze toepassingen te bedenken. Denk aan een makelaar die er eenvoudig interactieve opnames van een woning mee kan produceren.

Kenmerken

  • 360° beeldhoek
  • 14 megapixels
  • Full hd
  • 8 GB geheugen
  • wifi

+Compact en stevig
+Simpele bediening
+Snel en gemakkelijk je video's delen
+Uniek effect

Adviesprijs: € 399,-
Info: ricoh-imaging.nl

afbeelding van MarkMoed
Door: Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark