Review Prisma-app: de moeite waard

Review Prisma-app: de moeite waard

Jasper van Bladel 1864
Als je gaat zoeken vind je ontzettend veel foto-apps. Prisma is echter een bijzondere, die een soort schilderijen van je foto’s maakt. We hebben de app gedownload en voor je getest.

Fotobewerkingsapps zijn er in overvloed. Vaak gaat het om apps die een kleurfilter over de je foto heen gooien of er juist wat kleuren uithalen voor een ‘desaturatie’ effect. Ze voegen sfeer of een bepaalde uitstraling toe aan je foto’s, die daarna ook nog gewoon als zodanig herkenbaar zijn. Prisma pakt dit op een andere manier aan en gaat uit van 34 presets die je foto helemaal omtoveren tot een waar kunstwerk.

De presets zijn gebaseerd op kunststijlen en het werk van specifieke kunstenaars. De namen van de presets reflecteren niet direct bepaalde kunstenaars, maar aan de thumbnail kun je zien hoe je foto er ongeveer uit gaat komen zien. Je ziet verschillende kunstenaars als Miro, Kandinsky, Lichtenstein, Mondriaan en Munch voorbij komen. Maar ook kun je meer ‘schets’ achtige presets vinden, net zoals een preset die je doet denken aan anime-tekeningen uit Japan.

Kiezen

Zo is er voor iedereen een geschikte kunststijl te vinden binnen de app. Naast persoonlijke smaak is het ook van belang dat je de goede preset kiest voor je specifieke foto. Sommige stijlen zijn nu eenmaal beter geschikt voor landschapsfoto’s en anderen zijn beter voor een portret. Het is dus even zoeken naar de meest geschikte preset, best een leuk karwei.

Wel is het zo dat het creëren van je kunstwerken wat tijd in beslag neemt. Na het kiezen van een preset moet je al snel een halve minuut wachten tot je kunstwerk tevoorschijn komt. Een halve minuut is natuurlijk een fractie van de tijd die bijvoorbeeld Mondriaan nodig had voor zijn schilderijen, maar het voelt toch wel wat lang.

Geduld

Het creëren van de kunst gebeurt via processen in de cloud, dat maakt dat de app redelijk klein van grootte is. Dat is natuurlijk een voordeel bij het downloaden. Ten eerste duurt het niet lang en ten tweede blijft je databundel redelijk intact. Een minpunt van die keuze is dus dat het soms wat langer kan duren voor je zicht hebt op je nieuwste kunstwerk. Af en toe krijg je ook een melding te zien die zegt dat de app door erg veel mensen tegelijk gebruikt wordt en dat je het daarom beter later opnieuw kunt proberen. Het lijkt erop dat de ontwikkelaars niet hadden voorzien dat de app zo populair zou worden. Het zijn kleine nadelen, die je echter snel vergeet als je de resultaten ziet.

De resultaten zijn, zeker als je na wat experimenteren dé preset voor je foto gevonden hebt, verbluffend. Het is heel verrassend om te zien hoe de app je foto’s omtovert tot ware kunstwerken. De kleuren, vormen en contrasten worden erg mooi omgevormd tot beelden die je soms echt versteld doen staan. Het resultaat hangt natuurlijk wel grotendeels af van je fotokeuze in combinatie met de juiste preset, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt is deze app echt een aanwinst.

Delen

Zoals het een fatsoenlijke foto-app betaamt, kun je de gemaakte kunst ook snel delen met je vrienden. Dit kan via Instagram en Facebook en via services als bijvoorbeeld Dropbox. Ook kun je de foto’s met één druk op de knop direct doorzetten naar een map op je telefoon, van waaruit je de foto’s ook weer zou kunnen delen.

Conclusie

Al met al is Prisma een app die zeker de moeite waard is om te proberen. Zeker als je interesse in kunst hebt, is het een leuke uitdaging om op deze snelle wijze in de voetsporen te treden van legendarische schilders. De resultaten zijn bij de juiste keuzes verbluffend te noemen en de app werkt, op de wat lange wachttijden na, prima. Een aanrader!

Prisma is te downloaden via de App Store en via Google Play. De app is (vooralsnog) gratis.