Olympus PEN Mini: Klein, snel en eenvoudig

Review: Olympus PEN Mini - klein, snel en eenvoudig

jesse kraal 3339
De E-PM1 wordt door Olympus ook wel Pen Mini genoemd. Hij is kleiner en goedkoper dan de E-P3 en de E-PL3. Met een 'live guide' en verschillende art-filters wil Olympus beginnende fotografen over streep trekken die nog niet zoveel verstand hebben van fotografie, wij zoeken uit of deze missie geslaagd is.

Fotograferen zonder je druk te maken over allerlei instellingen. Dat is wat Olympus voor ogen heeft met de kleinste Pen tot nu toe. Hij biedt veel meer creatieve mogelijkheden dan een compactcamera, zoals het spelen met scherptediepte. De Pen is - met objectief - weliswaar een stukje groter dan een compactcamera, hij is nog altijd een heel stuk kleiner dan een digitale spiegelreflex.

Met de E-PM1 probeert Olympus je het fotograferen zo makkelijk mogelijk te maken. Allereerst is er de 'live guide'. In de iAuto-modus kun je simpele aanpassingen doen, zonder dat er kennis van techniek nodig is. Zo kun je de scherptediepte aanpassen door een virtuele knop te verschuiven van een onscherpe naar scherpe achtergrond en andersom. Ook verzadiging, kleurwarmte, helderheid en beweging kun je op deze manier instellen. Daarnaast zit er in de camera een lijst met tips voor het fotograferen van verschillende onderwerpen.

voorkant
De camera voelt stevig en duurzaam aan, wel mis je wat houvast door de gladde behuizing

Filters

Olympus geeft een groot aantal van haar camera's zogenaamde art-filters mee en ook de PEN Mini mag hiervan profiteren. Deze filters, met effecten zoals korrelig zwart-wit, soft focus, pinhole en diorama (ook wel bekend als het 'miniatuureffect') kun je al tijdens het fotograferen weergeven op het lcd. Je ziet direct hoe je foto's er uit komen te zien en je geeft ze eenvoudig een creatief tintje mee.

Je krijgt zes filters tot je beschikking. De duurdere en meer geavanceerde Pen E-P3 heeft nog vier extra art filters, jammer dat Olympus deze niet beschikbaar stelt voor de instapcamera.
Je hoeft de filters niet tijdens het fotograferen toe te passen. Je kan foto's ook in de camera nabewerken. Je kunt de art-filters gebruiken om achteraf je foto's op te fleuren, maar je kunt ook schaduwen oplichten, je foto omzetten in zwart-wit of sepia en de foto bijsnijden. Van elke nieuwe bewerking wordt een kopie opgeslagen, zodat je het origineel nooit kwijt bent.

achterkant
De indeling van de knopjes op de achterkant lijkt nog het meest op die van een compactcamera

Al deze zaken die het fotograferen makkelijker maken gaan overigens niet ten koste van de handmatige instelopties. Je kunt de camera ook met de gebruikelijke handmatige PASM-modi bedienen. Je moet daarvoor wel het menu in duiken, een klassiek instelwiel ontbreekt.

Panormafuctie

Met de panoramafunctie laat Olympus een steekje vallen. Maakt de concurrentie de consument lekker met 'Sweep Panorma' (het slepen van de camera is voldoende om automatisch een panoramafoto te maken), bij de Pen Mini moet je zelf de losse foto's maken en die vervolgens met de meegeleverde pc-software aan elkaar plakken. Voor een camera die fotograferen makkelijker moet maken is het jammer dat dit niet een stuk eenvoudiger kan.

bovenkant
De bovenkant van de camera is simpel gehouden, er zitten maar twee knopjes. Wel kun je een losse flitser aansluiten.

Knopjes

Olympus noemt de camera niet voor niets Pen Mini, het is de kleinste Pen-camera tot nu toe. Het verschil met de E-PL3 is niet heel groot, dat zit vooral in de smallere behuizing en het iets lagere gewicht van de E-PM1. Kijk je naar de mogelijkheden van deze twee camera's, dan mis je bij de Pen Mini eigenlijk alleen het kantelbare scherm. Wel heeft de kleinste Pen een prijstechnisch voordeel ten opzichte van zijn iets grotere broertje, de adviesprijs van de kit met 14-42mm zoomobjectief ligt honderd euro lager.

Olympus heeft de behuizing van de Pen Mini simpel willen houden en dat lijkt in eerste instantie geslaagd. De camera heeft maar een paar knoppen op de achterzijde en aan de bovenzijde vind je enkel de ontspanknop en de aan/uit-schakelaar. Toch hadden we liever een extra instelwieltje of functieknop gezien.


Het filter 'Dramatic Tone' zet wolkenluchten extra aan.

Bij de Pen Mini zitten sommige functies net even op een andere plek dan waar je ze zou verwachten. Het kan een reden zijn om door te sparen voor de E-PL3 of de E-P3, deze camera's hebben een bediening die iets logischer is.

De voorzijde van de camera is glad en biedt vrijwel geen grip. Aan de achterzijde zorgt een dunne rubberen strip zorgt voor wat houvast. De Pen is hierdoor redelijk in de hand te houden, maar niet meer dan dat. De metalen behuizing voelt robuust aan en ziet er stijlvol uit.

Wij kregen van Olympus een chocoladebruin testexemplaar, je kunt ook kiezen uit zilver, wit, zwart, paars en roze. De bovenzijde van de camera en de lensvatting zijn altijd van blank metaal, het objectief komt alleen in zilver.

Diorama
Het 'Diorama'-filter maakt de boven- en onderkant van je foto onscherp en zet de kleuren extra aan, voor een treintafel-achtige uitstraling.

De Pen Mini heeft geen ingebouwde flitser maar compact opzetflitsertje wordt meegeleverd. Als enige camera in zijn klasse heeft de PEN een digitale accessoireschoen. De Nikon J1 en Panasonic GF3 hebben een ingebouwde flitser maar geen hotshoe, terwijl de Sony NEX C3 een externe flitser heeft met een cameraspecifieke aansluiting.

Bij de PEN Mini kun je naast een externe flitser op de hotshoe ook een digitale zoeker of andere accessoire aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de PenPal-adapter, waarmee je foto's via bluetooth naar een mobiele telefoon, tablet of computer kunt sturen.

Techniek

De 12,3-megapixel-sensor van de E-PM1 is gelijk aan die van de E-P3 en de E-PL3. Het zal ook geen verassing zijn dat de E-PM1 dezelfde beeldkwaliteit geeft als de twee duurdere Pen-camera's. Dat betekent goede beeldkwaliteit bij iso 200 (de laagste iso-waarde), 400 en 800. Ook foto's gemaakt op iso 1600 zijn goed bruikbaar, maar er is duidelijk meer ruis aanwezig.

Soft Focus
Met het 'Soft Focus'-filter geef je je foto's een dromerige jaren '70-sfeer

Vanaf iso 3200 tot de maximale waarde van iso 12.800 is de kwaliteit minder, met op de hoogste waarde een aanzienlijke kleurverschuiving. Voor kleinere afdrukken kun je iso 3200 en 6400 echter goed gebruiken zonder daar veel last van te hebben, de beeldkwaliteit is aanzienlijk beter dan die van compactcamera's.

Door de grote sensor kan de camera ook beter omgaan met hoge contrasten. Zeker als je in raw fotografeert heb je achteraf de ruimte om fouten in belichting te corrigeren. Olympus heeft de kleinste Pen een gestabiliseerde sensor meegegeven. Met ingeschakelde stabilisatie kun je ongeveer twee stops langer uit de hand fotograferen.

Een van de sterke punten van de Pen Mini is de autofocus. Deze is razendsnel en doet zeker niet onder voor spiegelreflexcamera's in deze prijsklasse. De uiteindelijke snelheid is afhankelijk van het gebruikte objectief, maar met het 14-42mm kitobjectief heb je niets te klagen. Je kunt kiezen uit 35 verschillende punten om op scherp te stellen. Deze punten liggen mooi verdeeld over bijna het hele oppervlak van het beeld.


'Grainy Fil'm' is de naam van het filter die je foto's op oude zwart/wit-beelden laten lijken

Filmen

Olympus heeft werk gemaakt van de filmmogelijkheid van de Pen Mini. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het lcd, dat dezelfde 16:9-verhouding heeft als de filmpjes die je maakt. De maximale resolutie bedraagt 1920 x 1080i bij 60 beelden per seconde. Een andere optie is 1280 x 720p, ook met 60 bps.

Beide instellingen resulteren in een datastroom van 17 Mbps en een groot verschil tussen beide is niet zichtbaar. De bestanden worden opgenomen in AVCHD-formaat en je kunt maximaal 29 minuten per opname filmen. De gestabiliseerde sensor zorgt voor vloeiende beelden en de snelle autofocus werkt ook prima tijdens het filmen.

Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde stereomicrofoon, met de optionele SEMA-1-adapter kun je een externe microfoon met standaard 3,5mm-aansluiting gebruiken.

Ook aan de video's kun je de zes art filters toevoegen, al wordt het beeld er erg schokkerig van. Bij het diorama-filter heeft Olympus dit mooi opgelost door het filmpje versneld af te spelen. Je krijgt dan een soort kant en klare timelapse-video.

Olympus Pen Mini
Je kunt kiezen uit maarliefst zes kleuren voor de Olympus PEN Mini. Voor ieder wat wils.

Adviesprijs: 499,- euro (met 14-42mm) Resolutie: 12,3-megapixel Beeldsensor: Hi-Speed Live MOS (4/3-inch) Scherm: 3-inch lcd (460.000 beeldpunten) Scherpstelling: Contrast-AF, 35 zones Snelheid: 4,1 fps Opslag: SDXC Afmetingen: 110 x 64 x 34 mm Gewicht: 216 gram (zonder batt.) Beeldstabilisatie: ja, in de sensor Filmfunctie 1080i @ 60fps
Compacte en lichte behuizing Razendsnelle autofocus Slimme hulpmiddelen tijdens het fotograferen
Matige ruisprestaties op hoge iso-waarden Weinig houvast
8.00
Met de Pen Mini vult Olympus slim het gat tussen compactcamera's en spiegelreflexen. Met functies als de 'live guide' en art-filters is de Pen Mini een prima camera voor mensen die geen zin hebben om te rekenen met diafragma's en sluitertijden. Ook voor gevorderde gebruiker kan de Pen Mini een interessante optie zijn: hij is een stuk goedkoper dan de E-P3, maar je krijgt wel dezelfde beeldsensor en razendsnelle autofocus. Bovendien is de Pen Mini compacter dan zijn duurdere broer. Met de relatief grote sensor kun je bijvoorbeeld spelen met scherptediepte. Bij weinig licht presteert de PEN Mini beter dan een compact camera, maar blijft hij wat achter bij een aantal concurrenten. Alles bij elkaar een prima camera met een hoop creatieve mogelijkheden.
afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse