Reisfotografie: watervallen fotograferen

Reisfotografie: watervallen fotograferen

Fokelien Broekstra 635
Watervallen zijn er in verschillende soorten en maten. De een is nog mooier en uitbundiger dan de ander. Er is daarom niks mooiers om een waterval te fotograferen op een vakantiebestemming. Daarom geven wij je een aantal tips hoe jij dit het beste aan kan pakken.

Sluitertijd kiezen: hard of zacht water

Je kunt het fotograferen van een waterval op twee manieren fotograferen. Je kunt het water bevriezen, hierdoor krijg je hard water. Optie twee is om het water te laten bewegen door het te verzachten. Voor zowel optie een als optie twee heb je een andere sluitertijd nodig. Wil jij je water bevriezen? Zorg er dan voor dan je met een korte sluitertijd werk. Wil jij zachter water zorg dan dat je een lange sluitertijd van bijvoorbeeld een paar seconden gebruikt.

Lensdoekje en zonnekap

Bij een waterval willen wel eens wat spetters water op je lens komen. Door je zonnekap op je lens te zetten kun je dit een beetje voorkomen. Hou hierbij rekening met de windrichting.  Mocht er dan toch water op je lens belanden, maak hem dan voorzichtig schoon met een lensdoekje. Het is slim om de voorkant van je lens te controleren op spetters. Ook als je door de zoeker geen vuiltjes ziet.

Compositie

Denk na over de compositie van het beeld. Maak je een rechtopstaande of een platte foto? Een rechte foto zorgt voor meer formaat beleving. Je kunt daarnaast misschien iets op de voorgrond plaatsen. Voor je begint met fotograferen kijk eerst rond. Wanneer je ongeveer een beeld hebt van het onderwerp dat je gaat fotograferen kun jij je camera erbij pakken.

Persoon in beeld

Je kan ervoor kiezen om een persoon in beeld te plaatsen. Hiermee kun je laten zien hoe hoog de waterval eigenlijk is. Je kunt hierdoor iemand die niet mee is geweest toch laten beleven hoe groot de waterval eigenlijk was. Let er wel op dat je niet te dichtbij komt. Hierdoor kun je weer het besef van grote in je foto verliezen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien