Reisfotografie: Kinderen en bejaarden in je foto’s

Reisfotografie: Kinderen en bejaarden in je foto’s

Fokelien Broekstra 322
Is het je weleens opgevallen dat in de meeste reisgidsen en tijdschriften veel kinderen of bejaarden zichtbaar zijn? Het is een makkelijk trucje dat mensen trekt om naar je foto en de bijbehorende tekst te kijken.

Kinderen

Het motto in het fotograferen van kinderen is: Hoe jonger, hoe beter. De enige uitzondering op deze regel zijn baby’s, baby’s van anderen passen niet in reisfoto’s. Kinderen die al wat kunnen spelen in een speeltuintje zijn geschikt. Ze kunnen ook al wat met de camera spelen. Hou er wel rekening mee dat het slim is om de ouders van de kinderen te vragen of het goed is dat je een foto maakt, anders kun je wellicht problemen met ze krijgen.

Bejaarden

Het gaat niet om mensen die net met pensioen zijn, maar juist om de mensen die er echt duidelijk ouder uit zien. Mensen met rimpels in hun gezicht, een wandelstok in hun hand. Deze mensen zijn vaak enorm fotogeniek. In andere landen kun je vaak oudere mensen nog aantreffen in de oorspronkelijke klederdracht, dit kan een vakantiefoto helemaal compleet maken.

Aanspreken

Het is verstandig om mensen die je wil fotograferen aan te spreken. Hierdoor wek je minder argwaan en weten ze waar je mee bezig bent. Daarnaast kunnen ze hunzelf niet beroepen op het portretrecht als je toestemming hebt gekregen. Het voordeel van een kort gesprek is dat je de persoon die je fotografeert leert kennen. Dit kan je foto aanvullen of juist meer een betekenis geven.

Fotografeer jij weleens mensen op je vakantiebestemming?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien