Reinig zelf je camerasensor in 3 stappen

Reinig zelf je camerasensor in 3 stappen

Senta Bemelman 496
Als je camerasensor vies is, kun je dit direct terugzien in je foto’s. Je kunt zelf aan de slag met het reinigen van de sensor. Pas echter op dat je dit met beleid doet!

Je camerasensor reinigen lijkt misschien geen moeilijke klus. Maar wees voorzichtig wanneer je dit zelf doet. Wanneer je niet goed te werk gaat, kun je de sensor beschadigen. Wil je zeker zijn dat je camera op een veilige manier wordt schoongemaakt, dan zijn er ook bedrijven die dit voor jou doen. Wil je zelf aan de slag, kijk hieronder hoe je dit doet.

Stap 1: Blaasgalg

Gebruik de blaasgalg om stofdeeltjes weg te blazen. Verwijder op deze manier zandkorrels en andere vuiltjes van de sensor.

Stap 2: Borstel of kwast

Gebruik een speciaal zacht borsteltje speciaal voor de reiniging van je camera. Houd deze in een speciaal hoesje, zodat er geen stof en vuil bij komt. Gebruik de borstel of kwast om overige stofdeeltjes van de sensor. Beweeg de borstel zacht heen en weer.

Stap 3: Lensdoekje

Gebruik een speciaal lensdoekje om vlekjes en dergelijke te verwijderen van je sensor. Probeer zo zacht mogelijk het doekje over de camerasensor te bewegen. Bewaar ook het doekje in een apart hoesje om dit schoon en stofvrij te houden.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta