Reflectiescherm in plaats van flitser

Reflectiescherm in plaats van flitser

Nadja Geskus 650
Bij fotografie is licht onmisbaar. Fotografie is nou eenmaal het vangen van licht. Voor een portret heb je dus goed licht nodig, maar flitsers zijn nou eenmaal duur. Een goedkope vervanger hiervoor is een reflectiescherm. Ideaal voor de startende fotograaf!

Reflectiescherm

Flitslicht is nou eenmaal niet goedkoop. En in plaats van een mooie opstelling van 3 lichten om het perfecte beeld te kunnen maken, kun je ook uit de voeten met 1 lamp, of zelfs alleen met de zon! Wat heb je hiervoor nodig? Een reflectiescherm: deze bounced het licht als het ware terug, waardoor je een schaduw mooi kunt invullen. 

Reflectiescherm in plaats van flitser

Stappenplan

1. Stel je flitser op op ongeveer 45 graden tussen je model en je camera. Zorg er ook voor dat hij ongeveer 45 graden boven je model staat. Heb je geen lamp, geen probleem! Vervang deze dan door het felle zonlicht en je hebt alsnog een hoofdlicht.

2. Neem een reflectiescherm en zet deze vlakbij het model tegenover het licht. Kijk goed wat het reflectiescherm doet met het licht en zorg dat het de schaduwkant van je model opvult met licht. Je kunt variëren met de kleur van je reflectiescherm, maar wit is voor nu even het makkelijskte.

3. Als je het nog een stapje verder wilt doen, kun je ook een spiegel boven en achter je model plaatsen. Dat wordt dan je haarlicht. Je kunt ook kiezen voor mirrored plastic, dat voorkomt ongelukken voor als de spiegel per ongeluk omvalt. Veiligheid staat natuurlijk voorop!

Met behulp van reflectieschermen kun je eigenlijk elk licht vervangen, mits je natuurlijk wel een hoofdlicht hebt. Probeer het eens uit! We zijn benieuwd naar je resultaten!

Reflectiescherm in plaats van flitser

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja