Recycle je analoge camera en accesoires

Recycle je analoge camera en accesoires

Ymke Frijters 2381
Heb je een analoge camera, maar gebruik je hem niet en staat hij stof te vangen op zolder? Hier zijn vijf tips om je camera en de accesoires een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld als bloempot of theelichthouder!


Foto: Greenlaunches

Bloempot met camera of objectief

Van een oud objectief of een camera kun je een bloempotje maken. Bij het objectief haal je simpelweg het glas eruit. Wees daarbij voorzichtig met scherven als je het glas breekt. Het glas aan de 'camerazijde' laat je intact, dit is de onderkant van je pot. Een (box)camera zul je iets verder kapot moeten maken voor het een geschikte bloempot is. Het voordeel van een analoge camera is dat er redelijk wat ruimte is op de plaats waar het rolletje zou moeten zitten. Het leukste is om een gat zó te maken, dat het plantje uit de lensopening komt. De binnenkant bedek je met plastic en daar stop je potgrond in. Heel geschikt voor bijvoorbeeld een basilicumplantje.


Foto: knowandtellcrafts.com

LED-theelichtjes met negatieven

Van oude negatieven kun je heel simpel theelichthoudertjes maken. Let op: negatieven zijn heel brandbaar! Gebruik dus alleen LED-kaarsjes. Een rijtje van vier negatieven is ruim voldoende om een kaarsje in te plaatsen. Plak de uiteinden van de strook aan elkaar met een smal plakbandje. Dit vormt een ring, waar je het kaarsje in kunt zetten. De kleine plaatjes op de negatieven worden door het licht goed zichtbaar!


Foto: Lomography.com

Peper- en zoutvaatjes van filmroldoosjes

Weet je nog, die ronde plastic doosjes waar je filmrolletjes in bewaarde? Deze zijn uitermate geschikt als peper-en zoutvaatjes. Maak gaatjes in de vorm van een 'P' en een 'S' of 'Z' en vul ze. Je kunt gaatjes maken met een schaar of naald, maar netter is om het te doen met een perforatortang (die je ook gebruikt om gaatjes te maken in een riem). De vaatjes zijn makkelijk bij te vullen via het dekseltje. De doosjes zijn bijna altijd grijs of zwart, is dit voor jou te saai? Geef ze dan met verf een kleurtje.


Foto: Etsy.com

Dock voor je smartphone

Origineel is het zeker: maak van je analoge camera een oplader voor je smartphone. Gebruik hiervoor een boor en de oplader van je telefoon. Het boren vergt wat nauwkeurig werk, omdat het gaatje in de camera niet te groot mag zijn en er een snoertje door de hele camera moet lopen. Niets is echter onmogelijk. Het leukste is om de camera met de lens naar boven te hebben staan voor het 'dockingstation'. Je kunt het snoertje het beste door de lens heen laten lopen. Hier moet je het glas van het objectief voor breken. Zorg dat er geen glas achterblijft, dit kan je snoertje kapot maken. Boor een gaatje in de lensdop en in de onderkant van de camera en haal het snoer daar doorheen. Je 'dock' moet stabiel staan. Dat gaat helaas niet als je een snoertje onder de camera laat lopen. Je kunt daarom een inkeping maken aan de onderkant van de camera, waar je het snoertje in stopt. Een beter alternatief is een gaatje aan de zijkant van de camera, zodat het snoer gebogen loopt binnen de camera zelf. Zorg daarnaast dat je telefoon rechtop kan staan. Maak desnoods een ondersteuning voor het snoertje, zodat hij niet knakt.


Foto: Pocketfullofpretty.com

Inlijsten

Wil je de camera liever intact laten, maar wel bewaren op een plaats die iedereen kan zien? Hang hem aan de muur met een lijst eromheen. Bevestig een (plak)haakje aan de achterkant van de camera en timmer een spijker in de muur. Een mooie lijst eromheen en voilá, je hoeft geen kunstwerk meer te kopen.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van

afbeelding van HenkD

Bij de onderste foto werd ik als verzamelaar weer wat vrolijker. : )) Zo komt mooie oude fotografica mooi tot zijn recht (zeker als het te mooi spul is).