Proberen: minimalistische fotografie

Proberen: minimalistische fotografie

Senta Bemelman 2839
Een krachtige foto is niet per definitie een foto waarop veel gebeurt. Een simpele foto, met weinig elementen, kan soms een grote impact maken. Probeer nu de kunst van minimalistische fotografie onder de knie te krijgen met deze tips van Digital Camera World.

Ben je teleurgesteld als je foto's druk en chaotisch over komen? Dan kan het helpen om minimalistisch te denken. Schrap overbodige elementen uit je frame. Fotograaf Geoff Harris legt de basisprincipes uit, zodat jij weet hoe je aan de slag kunt! 

Denk in basiselementen
Bij minimalistische Fotografie draait het om het schrappen van overtollige elementen, die de aandacht afleiden van het hoofdonderwerp. Hiermee vestig je de aandacht van kijkers op een of twee basiselementen. Hiermee bepaal je het kijkpunt op je foto. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je model op de foto niet omringd wordt door felle kleuren van een flatgebouw op de achtergrond. Uiteraard zijn regels er om te breken, maar het is goed om de aandacht op basiselementen te vestigen voor een goede compositie.Harmonie en balans
Zorg ervoor dat de elementen op je foto in harmonie met elkaar zijn en niet elkaar tegenwerken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van fotograaf Michael Kenna. Hij ordent elementen goed op zijn foto en zorgt ervoor dat het een rustig en gebalanceerd geheel wordt. Vaak gebruiken fotografen lange sluitertijden en een bokeh effect om hun foto’s een zachte en kalme uitstraling te geven. Die lange sluitertijd heeft een rustgevend effect op de foto wanneer je bijvoorbeeld vanaf een pier de zee fotografeert. Gebruik ook de lege ruimte op jouw foto goed. Door dit te doen, creëer je ook harmonie en balans op je foto. Door het gebruik van leegruimte focus jij ook meer op de basiselementen en voorkom je drukke foto’s.

Patronen zoeken
Ook bij straatfotografie is het handig om vanuit een minimalistisch oogpunt te werken. Het hectische straatleven kun je soms moeilijk overbrengen op een foto door de hoeveelheid elementen die in de scene voor komen. Bij minimalistische fotografie ga je op zoek naar interessante patronen, vormen of kleuren. Gebruik die manier van ordenen ook in andere gebieden van de fotografie. 

 
Foto © Rupert Vandervell

 
Foto © Nicolas Bouvier

Lees op deze website meer tips over minimalistische fotografie.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta