Prikkel je fotografisch oog met 3 oefeningen

Prikkel je fotografisch oog met 3 oefeningen

Senta Bemelman 713
Sommigen hebben van nature een sterk fotografisch oog. Maar als je dit niet direct hebt, maak je geen zorgen. Oefening baart kunst, trainen maar!

Fotografisch inzicht ontwikkelen is lastig en gaat samen met veel oefenen en heel wat doorzettingsvermogen. Deze oefeningen helpen jou op weg in de ontwikkeling van jouw fotografisch oog!

1: Leer je camera kennen

Kennis is macht. Wanneer jij jouw camera voldoende kent en weet wat welke functie doet, kun jij je met andere zaken bezig houden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld meer aandacht aan de hoek, compositie en belichting besteden. En aan je fotografisch inzicht natuurlijk! Doordat je minder tijd besteed aan het fotograferen, heb je ruimte voor verschillende soorten poses en eventueel locaties.

Observeer je omgeving en verander van standpunt, voordat je met fotograferen begint. Loop een rondje in de omgeving, zet een stap opzij en visualiseer hoe de foto eruit ziet. Gebruik ook een spiekbriefje voor het perfecte diafragma.

2: Maak een moodboard

Moodboards zijn niet alleen leuk, maar ook handig voor je fotografisch oog. Blader door tijdschriften en knip inspirerende kiekjes eruit. Let hierbij op een goede compositie en hoe diepte wordt gecreëerd. Zoek voor afwisselend beeld zoals een close-up, totaalshot en een medium-portret. Probeer beelden na te bootsen om de gebruikte techniek of compositie onder de knie te krijgen. Probeer diverse standpunten, belichtingen en sluitertijden uit.

Dit hoeft niet per se een poster aan je muur te zijn, maar kan ook op websites zoals Pinterest. Ook handig voor een fotoshoot, omdat je diverse moodboards kan aanmaken met een onderwerp.

3:Werk samen

Fotografeer je al enige tijd hetzelfde model en prijkt hij of zij trots op iedere foto uit je portfolio? Zoek een nieuw model en neem contact op met modellenbureaus. Vaak kun je genoeg aspirant-modellen vinden die hun eigen portfolio willen uitbreiden. Of probeer, als je wat meer ervaring hebt, om in het bedrijfsleven verschillende ondernemingen te benaderen of zij nieuwe productfoto’s of campagnefoto’s nodig hebben. Nee heb je, ja kun je krijgen, is de juiste instelling hierbij.

Als je een nieuw model fotografeert voor iemand anders, ga je anders te werk. Je let op andere dingen dan wanneer je een persoonlijk project doet. Daarnaast ben je kritischer en denk je beter na over de soort foto’s die je maakt. Hierdoor leer je meer over de kwaliteit van foto’s. Ook de feedback van opdrachtgevers kan een goede leerschool zijn en helpen bij de ontwikkeling van jouw fotografisch oog.

Fotograferen maar! Hoe train jij jouw fotografisch oog?

 

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta