Preview: Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Julian 1616
Lig je graag in de tuin insecten te fotograferen? Samyang introduceert een 100mm f/2.8 macro-lens met maximale vergroting van 1:1. De lens heeft geen autofocus en moet dus met de hand scherpgesteld worden. Er verschijnt ook een versie van de lens voor filmmakers.

De Samyang 100mm f/2.8 ED UMC is de eerste macro-lens van de Koreaanse objectievenfabrikant. Samyang bouwt geen autofocus in hun lenzen, dus je gebruikt de focusring om scherp te stellen. Ook het diafragma bedien je handmatig met de diafragmaring. De minimale scherpstelafstand van dertig centimeter (gemeten vanaf de sensor) resulteert in een maximale vergroting van 1:1.

Optische constructie

Samyang gebruikt voor de macro-lens een complex optisch ontwerp. In het ontwerp is een HR-element (hoge refractie) en ED-element (extra lage dispersie) opgenomen. Dit moet zorgen voor scherpe foto's van hoek tot hoek.

De lens is 123,1 mm lang, heeft een maximale diameter van 72,5 mm en weegt 720 gram. Dit geldt voor de Canon-variant, voor andere merken kan dit iets afwijken.

Testfoto's Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Op de Flickr-pagina van Transcontinenta vind je een aantal testfoto's. De foto's zijn gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II en in volledige resolutie te downloaden.

Samyang 100mm T3.1 ED UMC Macro

Samyang brengt ook een 100mm T3.1-variant van de lens op de markt voor filmmakers. Optisch is deze lens gelijk aan de 100mm f/2.8-versie, maar met de T-stop wordt aangegeven hoeveel licht (transmissie) de lens daadwerkelijk doorlaat.

De Cine-variant is voorzien van kartelingen op de scherpstelring zodat je de scherpstelling met een 'follow focus'-systeem kunt bedienen. Het diafragma is stil en zonder plotselinge overgangen te bedienen met de ontkoppelde traploze diafragmaring.

Tien verschillende vattingen

De lens is geschikt voor fullframe-camera's, maar kan uiteraard ook op camera's met een kleinere sensor gebruikt worden. Samyang brengt de 100mm f/2.8 en 100mm T3.1 op de markt met tien verschillende vattingen. Voor vrijwel elk camerasysteem is een variant beschikbaar. Je hebt keuze uit: Canon EF, Canon EF-M, Nikon F, Sony A, Sony E, Pentax K, Four Thirds, Micro Four Thirds, Fujifilm X en Samsung NX.

Prijs en beschikbaarheid

Eind april ligt de Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro in de winkels voor een adviesprijs van 529 euro. De 100mm T3.1-variant verschijnt dan ook, deze kost 585 euro.

Vijf jaar garantie

Sinds begin 2015 is Transcontinenta importeur van Samyang in de Benelux. De distributeur hanteert vanaf januari 2015 een verlengde garantie van 5 jaar voor Samyang-objectieven. Om hier gebruik van te maken dien je de lens binnen vier weken na aankoop te registeren via www.transcontinenta.nl/garantie. Of je exemplaarhiervoor in aanmerking komt, herken je aan de sticker op de verpakking.