Preview: Nikon 1 J5

Preview: Nikon 1 J5

Thomas 1117
Nikon komt met de Nikon 1 J5, een compacte systeemcamera. Het nieuwe toestel heeft een 20,8-megapixelsensor en kan gebruik maken van Nikon 1-objectieven. Ook kan de camera als eerste Nikon-camera video's maken in de grote 4K-resolutie. Jammer genoeg is deze filmfunctie wel enigszins beperkt.

De Nikon 1 J5 heeft een hip retro-uiterlijk gekregen, zoals we tegenwoordig wel meer zien. Ook heeft de behuizing van de Nikon 1 J5 een kleine handgreep, zodat de camera beter in de hand ligt.

Handige bediening

Om de camera te bedienen zijn een aantal draaiknoppen op boven- en achterkant geplaatst. Via het programmakeuzewiel kun je uit een aantal programma's kiezen, waaronder de 'creatieve' P/A/S/M-programma's. Met het instelwiel dat om de opnameknop van de filmfunctie zit, kun je de belichting aanpassen zonder in de menu's te hoeven duiken.

20,8-megapixelsensor

De Nikon 1 J5 maakt gebruik van een nieuwe 20,8-megapixel-sensor. Deze sensor is veel groter dan de sensoren die je in compactcamera's vindt, wat voor betere beeldkwaliteit zorgt. Door gebruik te maken van 'back-illumination' moet de Nikon 1 J5 ook goed presteren in situaties met weinig licht.

Om de beelden te verwerken, gebruikt de camera de nieuwe Expeed 5A-beeldprocessor. De Nikon 1 J5 kan twintig foto's per seconde maken, met behoud van autofocus. Zo kun je bewegende beelden gemakkelijk vastleggen.

4K-filmfunctie

Steeds meer compacte camera's krijgen de mogelijkheid om te filmen in de 4K-resolutie, die vier keer groter is dan hd. Zo ook de Nikon 1 J5, het is de eerste Nikon-camera die deze mogelijkheid biedt. Helaas kan dit met maar 15 beelden per seconde, wat niet genoeg is voor een vloeiende filmopname. Kies je voor hd, ofwel 1080p, dan heb je keuze uit 30 en 60 bps. Daarnaast filmt de Nikon 1 J5 in slowmotion met 100 bps in 720p-resolutie. Bij lagere resoluties zijn snelheden tot 1200 bps mogelijk, al moet je dan genoegen nemen met hele kleine filmbeelden.

Kantelbaar 3-inch-touchscreen

Het 3-inch-touchscreen van de Nikon 1 J5 beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten en kan naar boven en naar beneden gekanteld worden. Voor het maken van selfies kun je het scherm 180 graden draaien, zodat je jezelf kunt zien.

Wifi

Om foto's te delen, ondersteunt de Nikon 1 J5 wifi en nfc. Via wifi is het ook mogelijk om de camera vanaf een smartphone of tablet te bedienen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 30 april 2015 moet de Nikon 1 J5 in de winkels liggen met een adviesprijs van 549 euro. Je krijgt dan de Nikon 1 J5 kit, inclusief 10-30mm f/3.5-5.6 VR PD ZOOM-objectief. Het toestel is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, zilver en wit.

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas