Portretten van Pieter Boersma in Galerie Pennings

Portretten van Pieter Boersma in Galerie Pennings

Nadja Geskus 580
Paul Panhuysen organiseerde straatfeesten in de Wilgenroosstraat. Naar aanleiding hiervan maakte hij een straatverbeteringsplan, welke te zien is in de expositie De straat verspeeld, Faculteit Bouwkunde, Casa vertigo TU/e. Naar aanleiding van deze expositie, toont Galerie Pennings de portretten die Pieter Boersma maakte tijdens deze straatfeesten.

Paul Panhuysen

Paul Panhuysen organiseerde een aantal straatfeesten in de Wilgenroosstraat, in de jaren zeventig. De straat werd hier zelfs voor afgesloten. De autovrije straat zorgde er voor dat Panhuysen een straatverbeteringsplan met groenvoorziening ontwikkelde, samen met de andere bewoners. Dit werd ingediend bij de gemeente, maar de plannen werden niet uitgevoerd. De maquettes en ontwerptekeningen zijn t/m 31 mei te zien in de expositie De straat verspeeld, Faculteit Bouwkunde, Casa vertigo TU/e.

Pieter Boersma

Panhuysens gehele oeuvre werd vrijwel geheel gedocumenteerd door Pieter Boersma. Op uitnodiging van Panhuysen fotografeerde Boersma de straatfeesten in de Wilgenroosstraat. Galerie Pennings toont de portretten die Boersma maakte in 1972 en 1975. 

De maatschappelijk betrokken fotograaf Boersma, bracht o.a. betogingen van krakers en van de anti-apartheidsbeweging, de afbraak van de Nieuwmarktbuurt en de bouw van de Bijlmer in beeld. Ook heeft hij jarenlang kunstenaars en jazz-muzikanten geportretteerd en documenteert hij happenings, performances en concerten. Hij bracht twee fotoboeken uit:
Onverklaarbaar bewoonde woning. Afbraak, verzet en nieuwbouw in Amsterdam - van Nieuwmarkt tot Bijlmer (2010) en 45 years ICP (2015). In de Kunsthal in Rotterdam is t/m 10 juli de expositie Drumming te zien.

Informatie

21 mei t/m 25 juni 2016
Finissage zaterdag 25 juni 16.00 – 18.00 uur.

Galerie Pennings
Geldropseweg  61b, Eindhoven
Open donderdag en vrijdag van 13 tot 18 uur, zaterdag van 13 tot 17 uur en op afspraak

Galerie Pennings

Galerie Pennings is de oudste, in fotografie gespecialiseerde galerie van Nederland. Per jaar toont de galerie een vijftal exposities. Het werk wat wordt getoond, heeft vooral de nadruk op autonoom werk. Daarnaast worden er tentoonstellingen op andere locaties georganiseerd. Regelmatig oganiseert de galerie, in samenwerking mte fotosz.nl, workshops, portfolioreviews en lezingen. Twee maal pre jaar wordt de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle, startende fotograaf.

Portretten van Pieter Boersma in Galerie Pennings

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja