Portretten maken van vrienden en familie

Portretten maken van vrienden en familie

Nadja Geskus 294
Je bent fotograaf en veel vrienden en familie zien dat toch als een handige kans. Kun je niet ook een keer een portret van mij maken? Maar omdat je familie bent, of een vriend, verwachten ze dat je het gratis zal doen. Klinkt dat bekend in de oren? Het is lastig om nee te zeggen, maar het is niet goed als je je laat gebruiken. Daarom een aantal tips om beide partijen tevreden te stellen!

Hou het simpel

Als men verwacht dat je gratis werkt, hou de foto dan simpel. Maak bijvoorbeeld gebruik van daglicht, zodat je geen ingewikkelde lichtopstellingen hoeft op te zetten. Kies een mooie dag uit en maak buiten mooie portretten. Of kies een ruimte met mooie witte muren en grote ramen. Licht van ramen kan ook prachtige portretten opleveren!

Wederdienst

Iedereen kan iets, dus misschien een leuk idee om iemand om een wederdienst te vragen. Dat kan natuurlijk vanalles zijn. Hulp bij een volgend project bijvoorbeeld, of misschien kan iemand wel enorm goed taarten bakken, je helpen bij een website. Je kunt het je zo gek niet bedenken. Als zij verwachten dat jij iets gratis wil doen, dan kan je dat ook van hen verwachten, toch?

Confrontatie

Hoewel het erg lastig is om tegengas te geven, is het soms toch wel belangrijk om dit te doen. Je kunt het bijvoorbeeld rustig brengen door te zeggen: ‘Ik moet hier veel tijd voor vrijmaken, dus voor een vriendenprijsje wil ik best een paar mooie foto’s maken!’ Zo begrijpt de ander dat het ook jouw werk is en heb je het toch op een subtiele manier duidelijk weten te maken.

De foto's komen uit onze Lezersgallery. Wil jij kans maken op publicatie? Plaats dan ook jouw mooiste foto's in de Lezersgallery.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja