Portretfotografie is durven!

Portretfoto's maken gaat om durven!

Fokelien Broekstra 350
Landschappen en architectuur zijn veel gefotografeerde onderwerpen. Het is een veilig onderwerp, zonder dat je iemand aan hoeft te sturen. Bij portretten gaat het juist meer om durven! Het kost tijd en enige oefening om dit goed onder de knie te krijgen.

Portret

Een foto maken van een familielid gaat vaak nog wel. Maar zodra de persoon voor de lens onbekend is of verder van je af staat wordt het moeilijker. De eerste stap is daarom om veel te oefenen, hoe maak je contact met je model? Hoe stel je dit model op zijn gemak? Hoe stuur je een model? En wanneer ga jij jezelf op je gemak voelen? Zelfs over de lenskeuze moet je nadenken.

Afstand fotograaf tot model

Sommige fotografen fotograferen met een lens waardoor je dichtbij je model moet staan. Dit kan zorgen voor ongemakkelijke situaties, je komt in de comfortzone van je model of je komt voor je eigen gevoel te dichtbij. Zorg daarom voor een praatje vooraf zodat je elkaar wat beter leert kennen. Bespreek tot welk resultaat je wil komen en hoe je dit wil bereiken. Hierdoor weet het model wat ze kan verwachten en is een vraag een stuk minder raar.

Durven

Durf als fotograaf opdrachten te geven, mensen te sturen en hierdoor op de juiste plek te zetten. Jouw aanwijzingen kunnen ervoor zorgen dat een foto geslaagd is of een flop wordt. Zorg dus dat je weet wat je aan jezelf hebt en hoe je dit aan moet pakken. Leer je eigen gebreken kennen en werk hieraan. Door zelf stappen te maken ga je merken dat je model dit ook zal gaan waarderen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien