Portretfotografie: Verminder schaduwen onder de ogen

Portretfotografie: Verminder schaduwen onder de ogen

Fokelien Broekstra 582
Heb jij weleens een portret gemaakt en zag je donkere schaduwen onder de ogen? Erg mooi staat het niet, daarom leggen wij uit hoe je deze schaduwen kan voorkomen.

Portretfotografie

Bij portretfotografie moet je op veel aspecten letten, heb je de beste kant van je model gefotografeerd? Vallen er geen rare schaduwen op het gezicht? Hoe staat je model het beste? Er is veel om rekening mee te houden. Een veel voorkomende situatie, is de harde schaduwen onder de ogen van het model. Dit is simpel te voorkomen met een reflectiescherm.Foto :Sylwe W. 

Reflectiescherm

Iedere portretfotograaf moet er eigenlijk wel eentje in zijn bezit hebben: een reflectiescherm. Heb je geen reflectiescherm in je bezit, koop dan een groot stuk wit karton bij een hobbywinkel of een stuk piepschuim. Zolang iets 100 procent wit is, kun je het gebruiken als reflectiescherm. Wit weerkaats licht, of je dit met een speciaal reflectiescherm doet of een stuk piepschuim, dat maakt weinig uit.

In gebruik

Als je een reflectiescherm hebt, moet je hem eerst leren gebruiken. Waar moet je het reflectiescherm plaatsen om het juiste effect te krijgen? In ons geval is het de bedoeling om de ogen goed uit te lichten en de schaduwen onder de ogen weg te laten vallen. Het beste is om gewoon veel te proberen. Hou het reflectiescherm een eind van je model af of juist heel dichtbij. Op deze manier leer je herkennen hoeveel licht je reflectiescherm reflecteert op het gezicht. Om je een beetje op weg te helpen: Bij een portret fotografeer je vaak iemand tot net boven zijn tepels. Je kunt in deze situatie het reflectiescherm ter hoogte van de borst plaatsen. Je model kan het scherm in dit geval zelf vasthouden.

Deel jouw mooiste portret in onze lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien