Natuurlijk licht (links) versus flitslicht (rechts)

Portretfotografie: Natuurlijk licht versus externe flitser

Senta Bemelman 1208
Bij elke vorm van fotografie is belichting belangrijk. Ook het soort licht dat je gebruikt, is essentieel voor het resultaat. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen natuurlijk licht en het gebruik van een flitser bij portretfotografie.

Als je een fotoshoot op locatie hebt, werk je vaak enkel met natuurlijk licht. Twijfel je soms of je toch liever een flitser moet gebruiken? Kijk in de onderstaande video snel naar de verschillen. 

Bij natuurlijk licht gebruik je vaak handige fotografie-accessoires, zoals een reflectiescherm, om het licht te verzachten door dit te weerkaatsen. Om het harde flitslicht te verdelen gebruik je een sotfbox of beautydish.  Heb jij ook een mooie foto gemaakt tijdens een fotoshoot? Upload deze in de Gallery!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Vergelijking

In de video zie je een mini competitie waarbij een fotograaf met natuurlijk licht werkt en de ander met een externe flitser. De verschillen zijn opvallend. De achtergrondkleuren komen bijvoorbeeld sterker naar voren wanneer je met natuurlijk licht fotografeert. De kleurtonen zijn genuanceerder met een externe flitser en de achtergrond is donkerder en minder aanwezig.

Je kunt zelf ook deze ‘fotowedstrijd’ met je fotografiepartner houden. Spreek van tevoren af wie met natuurlijk licht of de externe flitser fotografeert. Neem een onderwerp of model die jullie afwisselend fotograferen in dezelfde setting. Vergelijk aan het einde de resultaten en bespreek welke lichtbron je voorkeur heeft. Veel fotografieplezier!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta