Portretfotografie: Fotograferen in direct zonlicht

Portretfotografie: Fotograferen in direct zonlicht

Senta Bemelman 636
Als portretfotograaf vermijd je het liefste direct zonlicht. Maar soms kun je niet om de zonnestralen heen en ben je genoodzaakt om toch in het felle licht te fotograferen. Deze tips helpen je op weg!

Fotograferen in direct zonlicht is lastig omdat je snel schaduwen in het gezicht van je model krijgt. Daarnaast is het ook niet mooi wanneer zij of hij met de ogen knijpt omdat het felle zonlicht in de ogen schijnt.

Reflecteer

Zorg dat je het zonlicht op voldoende manieren reflecteert. Je kunt bijvoorbeeld twee statieven neerzetten en hieraan een doek bevestigen, die boven het model komt. Hiermee breek je het harde zonlicht. Neem vervolgens een grote reflector en laat iemand deze op een afstand vasthouden en het zonlicht weerkaatsen naar het model, dat onder de doek zit. Om het gezicht nog beter te belichten kun je eventueel ook het model zelf een reflector onder het gezicht laten houden.

Kies voor een laag diafragmagetal tijdens het fotograferen en een hoge sluitertijd. Omdat je sluitertijd hoog is, wordt de sensor kort aan het licht blootgesteld. Zo voorkom je dat een foto overbelicht wordt.

Flitsen

Je kunt schaduwen ook op een andere manier te lijf gaan. Namelijk door het gebruik van een externe flitser of je ingebouwde flitser. Op deze manier kun je tegen het licht in fotograferen. Normaliter krijg je het gezicht van je model donker in beeld als je tegen de zon in fotografeert. Maar met behulp van flitslicht krijg je een goed belichte voorgrond.

Lenskap

Gebruik een lenskap om een lensflare te voorkomen. Door het gebruik van een lenskap blokkeer je lichtstralen die via de zijkanten van de lens op de sensor terecht komen. Omdat de lichtstralen niet direct op de sensor terechtkomen via de lensonderdelen wordt het licht binnen de lens gereflecteerd. Hierdoor ontstaat een lichte vlek in beeld.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta