gebruik de warp-functie in Photoshop!

Photoshop: Warp-functie voor beter perspectief bij landschapsfoto's

Senta Bemelman 740
Worden de landschappen altijd ‘plat’ op je foto? Probeer deze compositietips uit tijdens het fotograferen. Gebruik bijvoorbeeld lijnen om je plaat diepte te geven. Maar je kunt ook tijdens de nabewerking in Photoshop meer perspectief toevoegen.

In de onderstaande video zie je stap-voor-stap hoe je de warp-functie gebruikt in Photoshop om je landschapsfoto een beter perspectief te geven. Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Warp

In Photoshop kun je de warp-functie onder het tabblad ‘edit’ vinden als je doorklikt naar ‘transform.’ Vervolgens zie je in het selectiekader de optie ‘warp’ verschijnen. Vervolgens ontstaat er een veld met negen vlakken boven op je foto. Door op bepaalde punten te klikken en slepen, verandert de vorm van je foto. Let wel op dat je niet te veel sleept, hierdoor kan je foto raar vertekenen zoals je hieronder ziet bij het portret van een koppel op de fiets. Bij portretfotografie is deze Photoshop-functie niet handig omdat je al snel een vertekening in verhouding van het gezicht of lichaam ziet.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta