Photoshop tutorial: Verander de lucht bij avondfotografie

Photoshop tutorial: Verander de lucht bij avondfotografie

Senta Bemelman 396
In de avonduren worden steden gekleurd door verschillende soorten licht. Auto’s, etalages en gebouwen zijn verlicht. Maak je foto opvallend door de lucht te veranderen!

Vind jij het erg leuk om avondfoto’s te maken? Maar lukt het niet om een indrukwekkende foto met een krachtig lichtspel te krijgen? Met deze handige tutorial leer je hoe je dit wel voor elkaar krijgt!

Voeg foto’s samen

Een staande foto krijg je niet altijd door je camera te draaien. Je kunt ook een aantal horizontale foto’s maken, die je in Lightroom aan elkaar plakt. Dit kan in de develop mode. Selecteer de foto’s die je wil verwerken. Klik met de rechterknop op je foto en kies voor de optie ‘photo merge’ om meerdere foto’s samen te voegen. Selecteer vervolgens de optie ‘panorama’ en vervorm de foto tot je tevreden bent.

Ga vervolgens naar Photoshop en open de aangepaste foto. Je kunt witte stukken op je foto zien. Die werk je weg in Photoshop met behulp van de vrije transformatie-tool (Ctrl+T). Rek de foto iets uit en crop het gedeelte zonder witte randen uit je foto. Voeg ook een flare toe, voor een creatief resultaat. Dit doe je door een ‘glow filter’ te gebruiken. Kies vervolgens de laagmodus ‘screen’ om de flare mooi over te laten gaan in de originele foto. Voeg ook meer contrast toe in de originele foto door de foto iets donkerder te maken en de lichten iets feller. Dit kan met behulp van de Curves-tool (Ctrl+M).

Bekijk hieronder de videotutorial waarin fotograaf Serge Ramelli stap-voor-stap uitlegt hoe je dit zelf doet.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

Lange sluitertijd

Gebruik tijdens het fotograferen een lange sluitertijd. Omdat er in de avonduren weinig licht is, heb je een langere sluitertijd nodig. Hiermee bepaal je hoelang licht, via je lens, op de sensor terecht komt. Let ook op het diafragma dat je kiest, dit is namelijk verbonden aan de sluitertijd en ISO-waarde. Lees hier meer over de manier waarop deze onderdelen samenwerken.

Fotowedstrijd

Maak je graag avondfoto’s? Doe mee met onze fotowedstrijd, waarbij je kans maakt op een publicatie in digifoto Stater! Lees snel hoe je hieraan meedoet! Tot en met 30 juni kun je jouw foto inzenden! Op zoek naar interessante onderwerpen om te fotograferen, doe hier inspiratie op. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta