Photoshop tutorial: Realistische schaduwen toevoegen

Photoshop tutorial: Realistische schaduwen toevoegen

Senta Bemelman 529
In Photoshop wil je het liefst zo onopvallend mogelijk je foto bewerken. Wanneer je teveel trucs toepast, kan dit er onnatuurlijk uitzien. Leer hoe je schaduwen goed verwerkt in je foto!

Soms krijg je na het fotograferen toffe ideeën om je foto interessanter te maken. Gelukkig kun je in Photoshop veel voor elkaar krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld twee foto’s samenvoegen en deze naadloos laten overlopen. Een goede manier om twee foto’s realistisch samen te brengen is door middel van schaduwen. Wanneer je deze precies goed in de foto verwerkt, maakt dit je plaat krachtiger!

Tutorial

Kies foto’s die bij elkaar passen. In de onderstaande video zie je hoe Kelvin Designs meerdere afbeeldingen samenvoegt. Wanneer je schaduwen toevoegt, is het belangrijk om de stand van de zon te weten en de lichtval te begrijpen. Daarnaast is het ook goed om nauwkeurig te kijken of de belichting en kleurtonen op elkaar aansluiten. Wijzig de saturatie en helderheid, totdat de foto’s een geheel lijken. Kijk hieronder hoe je dit stap-voor-stap in Photoshop doet.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta