Photoshop: Gemakkelijk sfeer creëren met een verloop

Photoshop: Gemakkelijk sfeer scheppen met een verloop

Senta Bemelman 883
Sfeer kan op verschillende manieren in fotografisch beeld worden verwerkt. Een simpele manier om jouw foto meer karakter te geven is bijvoorbeeld door het gebruik van een verloop in Photoshop.

Door sfeer te creëeren trek je de aandacht van kijkers omdat een foto daardoor karakter krijgt. Maar hoe doe je dat precies, een sfeer creëren?

Sfeer

Zoals eerder al benoemd, kan een sfeer op diverse manieren in het beeld terugkomen. Dit kan door visual storytelling, de belichting of door voor een zwart-wit prent te kiezen. Een donkere foto met slechts één lichtbron is bijvoorbeeld veel spannender en roept meer vragen op, dan een geheel verlichte kamer, waar geen schaduw op te merken is. Maar volgens fotograaf Glen Dewis is er een nog makkelijkere manier om sfeer te creëeren. Namelijk door middel van een verloop in Photoshop.

Gradient Filter

Voor Photoshop-fanaten klinkt de term verloop, of in het engels: Gradient Filter, bekend in de oren. Maar het kan ook zo zijn dat je hier nog niet bekend mee bent. Bij een verloop, vloeien verschillende kleuren en elementen in elkaar over. Maak een nieuwe laag aan, voeg een verloop toe door het icoontje met een verloop in het tool-venster aan te klikken en op je foto te klikken en slepen, totdat je een 'waas' over de originele foto krijgt.  Klik vervolgens twee keer op het icoontje van de nieuwe laag in het laagvenster. Er verschijnt een nieuw menu en klik hier 'Gradient Overlay' aan. Vervolgens speel je met de kleuren en de dekkingskracht van de laag, totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Bekijk de uitgebreide video hieronder en leer hoe je het stap voor stap doet. De manier waarop je dit zelf in Photoshop doet, kan afwijken van de manier waarop de fotograaf het vertelt, omdat je in dat geval mogelijk een andere versie van Photoshop gebruikt, of omdat je de Nederlandstalige versie gebruikt.

Op de onderstaande foto kun je het verschil zien door het gebruik van een verloop. Op deze foto is de laag met de verloop in de stijl 'Soft Light' en is een extra laag met een kopie van de originele foto met toegevoegde helderheid gebruikt. Door het gebruik van een verlooplaag kan je foto namelijk flets worden.


Voor 

Na

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta