Photoshop: Doe dit niet bij de nabewerking

Photoshop: Doe dit niet bij de nabewerking

Senta Bemelman 554
In Photoshop heb je veel handige middelen om jouw foto’s mooier te maken. Maar er zijn ook veel opties die je liever ontwijkt in de nabewerking. Laat deze tools achterwege.

Photoshop kun je gebruiken om creatief aan de slag te gaan met foto’s. Maar vooral in het begin kan het lastig zijn om de grenzen van nabewerking af te bakenen. Voorkom dat je foto’s te bewerkt of onnatuurlijk ogen.

HDR

Met de HDR-functie in Photoshop kun je verschillende belichtingen samenvoegen en scherpte toevoegen. Maar dit kan snel een heftig resultaat opleveren. Gebruik deze optie met mate en let daarbij vooral op dat je niet te veel scherpte toevoegt.

Witte tanden

In Photoshop wil je je model vaak wittere tanden geven. Let echte rop dat de tanden niet onnatuurlijk overkomen. Ga niet aan de slag met een wit penseel om de foto op te lichten. Gebruik een quick mask om de tanden te selecteren en pas vervolgens de kleurtonen aan. Hiermee beaal je ook hoe licht de tanden worden. Zoom tussendoor regelmatig uit en controleer of de tanden niet te overheersend of onnatuurlijk terugkomen in de foto.

Lagen

Pas niet alles aan op de originele laag, maar werk in een bestand met meerdere lagen. Hierdoor voorkom je dat je een foto opnieuw moet bewerken als iets niet klopt en voorkom je dat je originele bestand aangetast wordt. Door in verschillende lagen te werken, kun je doelgerichter onderdelen van je foto bewerken.

Bekijk in de onderstaande video nog meer dingen die je liever niet in Photoshop wil doen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta