Photokina 2014: De eerste dag

Jooshua Franssen 923
Om de twee jaar vindt in Keulen, Duitsland, Photokina plaats. Waar autoliefhebbers de autobeurs hebben, motorliefhebbers de motorbeurs, hebben wij camerafanaten Photokina. Je kan het zo gek niet bedenken, als het iets met foto of video te maken heeft, vind je het op Photokina terug. Dit jaar verwacht Photokina 185.000 bezoekers.

Toch is het bijzonder om de eerste dag Photokina te bezoeken. In tegenstelling tot de overige dagen, is de allereerste dag alleen voor pers. En dat is maar goed ook. De laatste puntjes worden nog op de 'i' gezet, stellages worden opgebouwd, complete stands moeten nog gevuld worden met producten. Voor de pers is dat allemaal niet zo relevant, we komen om de laatste nieuwtjes en producten te bekijken, een presentatie van een fabrikant te volgen, een introductie van een nieuwe camera of lens bij te wonen. Wij stappen wel over de spullen heen die nog, best overduidelijk, in de weg liggen.

Photokina 2014 - Dag 1
De stand van Tamron staat nog vol in de opbouw. Displaypanelen staan al klaar, maar er is nog geen enkel product te bekennen. Dozen met waarschijnlijk productinformatie staan op de counter.

Als je voor het eerst een beurs bezoekt zonder dat je bezoeker bent, is het best even vreemd. Normaal gesproken staan alle beurs-stands al netjes klaar, gevuld en wel met de producten die je kunt bewonderen. Heb je een keer een beurs érg vroeg bezocht, dan kon het zijn dat de stand van jouw keuze nog niet helemaal klaar was, maar bij Photokina is dat echt anders. 

Photokina 2014 - Dag 1
De stand van Sigma staat er al, maar aan de inhoud moet nog veel gebeuren. De counters staan klaar, de borden hangen, maar de stand is verre van compleet.

Photokina 2014 - Red
De stand van RED geeft duidelijk aan dat er nog veel werk moet gebeuren voordat ze bezoekers op hun stand kunnen verwelkomen. Kisten met apparatuur, dozen met schroeven, kabels en snoeren staan prominent naast de stand; hier wordt nog hard gewerkt.

Photokina 2014 - Canon
De stand van Canon was op de maandag niet toegankelijk voor pers. Alleen voor medewerkers van Canon en personeel verantwoordelijk voor de opbouw van hal 3.2 (waar de stand zich bevindt). Gehuld achter zwartdoek met een verbodsbord op het hek ernaast; alles moet geheim blijven.

We gaan op pad door Photokina en lopen langs alle hallen om te kijken wat er is. Sommige hallen moeten nog compleet opgebouwd worden, andere hallen zijn al gevuld met stands, maar inhoudelijk is nog niet alles af. Alleen de grote jongens, zoals Nikon, Canon en Sony, die een presentatie gaan geven zijn aardig op weg, ze verwachten immers bezoek. Pers, medewerkers van bedrijven, heren en dames verantwoordelijk voor de opbouw van het geheel; we lopen allemaal door elkaar heen. Schermen worden opgehangen, displaykasten worden opgepoetst, producten worden langzaam maar zeker in de stands geplaatst. Iedereen werkt heel hard om op tijd klaar te zijn voor de 'grand opening' voor het grote publiek op 16 september.

Photokina 2014 - Dag 1
De stand van Sony is al aardig gevuld, maar nog niet af. De ruimte is weliswaar open, maar de stand opkomen met perskaart mag helaas nog niet. Iets wat opzich ook begrijpelijk is; er worden talloze producten de stand op gesleept en de kans dat er wat stuk gaat of misschien zelfs verdwijnt blijft aanwezig.

Photokina 2014 - Dag 1 - Fujifilm
Ook de stand van Fujifilm is nog niet af. Berschermfolie zit nog op diverse panelen en apparaten en een medewerker is bezig de laatste puntjes op de 'i' te zetten. Zijn gereedschapset spreekt boekdelen, dit is niet even een stickertje plakken.

Vergis je alleen niet: Photokina is niet zoals de gemiddelde beurs in de Rai of Jaarbeurs. Trek je beste wandelschoenen aan. Wij hebben op de eerste dag al snel vijf kilometer afgelegd met een camera en laptoptas. Wil je alles bekijken dan doe je er goed aan om zo vroeg mogelijk bij Photokina aanwezig te zijn. Niet alleen is het vanaf 's ochtends al druk, wil je alles bekijken dan heb je wel een paar uurtjes nodig. 

Photokina 2014 - Dag 1 - Opbouw
In de Boardwalk van de Photokina wordt nog het een en ander opgebouwd. 

Photokina 2014

Photokina 2014 is van 16 september tot 21 september in de Messerhalle in Keulen te bezoeken. Meer informatie over Photokina vind je op: www.photokina.com

Photokina 2014 - Dag 1 
Gelukkig kunnen we, omdat het zo rustig is, even de tijd nemen om een mooie foto te maken. De Photokina is indrukwekkend, niet alleen qua inhoud, maar ook de locatie (de Messerhalle) is mooi om te zien.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua